Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.
«Δεκαπέντε ημέρες μετά το σύνηθες, κατά τον Πρωθυπουργό, επεισόδιο θέλω να ρωτήσω ποιος εκφράζει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ο κ. Καμμένος συνώνυμος του "εξαφανισμένος" που αποκαλεί "ομήρους" τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ή ο κ. Κουβέλης που αποκαλεί "υπερτροφικό" τον λόγο του προϊσταμένου του;», διερωτάται η Μαρία Σπυράκη.
Ακόμα, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε «ποιες πρωτοβουλίες έλαβε η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι δυο Έλληνες»;
Σχετικά με το τουρκικό βίντεο με τους οκτώ Τούρκους που προετοιμάζονται για το πραξικόπημα σε στρατόπεδο, η Μαρία Σπυράκη απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών είναι βασικό συστατικό του πολιτεύματος. Η αρμοδιότητα για τους οκτώ βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενας Στόλτενμπεργκ, απάντησε ότι ο πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε ΗΠΑ και θέτει μετ' επιτάσεως το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών, και επανέλαβε την ερώτησή: «Εμείς ρωτάμε την κυβέρνηση ποιος την εκφράζει ο υπουργός ή ο αναπληρωτής του και ποιες ενέργειες έχει κάνει για να επιστρέψουν;».
Για κονδύλια που απελευθέρωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, η Μαρία Σπυράκη είπε ότι αυτό αφορά στο θέμα των προσφύγων και είναι μέρος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται να αποχωρήσει από την Προανακριτική για τη Novartis η Μαρία Σπυράκη είπε ότι έχουν προκύψει μία σειρά ζητήματα. Πραγματικά με τη συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας φαίνεται ότι οι βουλευτές κάλυψαν την απόσταση από τη συκοφαντία στη γελοιότητα. Αρκεί να δούμε τη σύγκριση των μαρτυριών, οι ίδιοι ψευδομάρτυρες που κατέθεσαν ότι πήγαιναν τροχήλατες βαλίτσες στο Μαξίμου οι ίδιοι κατέθεσαν ότι υπάρχουν έγγραφα ότι ζητούσαν συνάντηση το 2014. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν καταλάβει δημόσιες θέσεις, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συμβαίνει.
Σε ερώτηση για «την επίθεση του υιού Σαββίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη», αφού είπε ότι είναι ιδιώτης, ανέφερε: «Η ΝΔ εργάζεται για να επανέλθει η νομιμότητα και στο ποδόσφαιρο» και πρόσθεσε ότι κανείς δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ελέγξει τον χώρο τα προηγούμενα χρόνια και να εφαρμόσει το νόμο. Αντίθετα προχώρησε στον εναγκαλισμό της με μία νέα γενιά ολιγαρχών και τους χρησιμοποίησε είτε για να ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είτε ποδοσφαιρικές ομάδες. Σημείωσε ακόμη ότι οι ενέργειές της προκάλεσαν την καταστροφική συζήτηση γύρω από το grexit που είναι πράγματι επικίνδυνη. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον υπάρχοντα νόμο, είπε η κ. Σπυράκη και αναρωτήθηκε: Ποιος της κράτησε το χέρι σφιχτά και δεν προχώρησε στην εξυγίανση;
Τα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:
Α. Για τους δύο στρατιωτικούς μας
Δεκαπέντε ημέρες μετά το σύνηθες, κατά τον Πρωθυπουργό, μεθοριακό επεισόδιο, οι δύο αξιωματικοί μας κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Η Νέα Δημοκρατία ερωτά την Κυβέρνηση: Ποιος εκφράζει την επίσημη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Ο «εξαφανισμένος» κ. Καμμένος που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «ομήρους» τους δύο αξιωματικούς ή ο κ. Κουβέλης ο αναπληρωτής του, που αποκαλεί «υπερτροφικό» το λόγο του προϊσταμένου του; Ποιες πρωτοβουλίες έλαβε ως τώρα η Κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν οι αξιωματικοί μας άμεσα στις οικογένειές τους και στην Πατρίδα μας;
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ξέρετε, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και, στις επαφές του, θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων αξιωματικών στις οικογένειές τους και την Πατρίδα. Από τη δική μας πλευρά ρωτάμε την Κυβέρνηση: Ποιος εκφράζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός ή ο Αναπληρωτής του; Και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να επιστρέψουν οι αξιωματικοί μας στην Πατρίδα;
Β. Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διάκριση των εξουσιών είναι συστατικό της λειτουργίας του πολιτεύματος. Όπως ξέρετε η υπόθεση των οκτώ (8) βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Γ. Για τις νέες μαρτυρίες σχετικά με τη Novartis
Εδώ έχουν προκύψει μια σειρά ζητήματα. Θα ήθελα να πω ότι, με τη συμπεριφορά που εμφανίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Προκαταρκτική Επιτροπή, φαίνεται πως κάλυψε με πολύ μεγάλη ευκολία την απόσταση από τη συκοφαντία στη γελοιότητα. Και γιατί το λέω; Το λέω γιατί καταρχάς πρέπει να δούμε, με πάρα πολύ απλό τρόπο, τη σύγκριση των μαρτυριών. Αυτών των μαρτύρων που ακόμη ελέγχονται για την αξιοπιστία τους. Οι μάρτυρες αυτοί είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν ότι πήγαιναν τροχήλατες βαλίτσες στο Μαξίμου το 2013. Και τώρα έχουν φτάσει έγγραφα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι ζητούσε η εταιρία Novartis συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό το 2014. Σε αυτές τις υποθέσεις λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, γιατί αυτό έχει αντανάκλαση στο σύνολο της δημόσιας ζωής και του πολιτικού συστήματος.
Δ. Για Στουρνάρα
Ο κ. Στουρνάρας έκανε δήλωση. Ο κ. Στουρνάρας εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν αναλάβει δημόσιες θέσεις. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να θεωρείται ασυνήθιστο για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δηλαδή να έχει κάποιος εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα πριν περάσει στην πολιτική, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συμβαίνει στα αλήθεια. Συμβαίνει. Υπάρχει, δηλαδή, αυτό.
Ε. Για τα έκτροπα στο ποδόσφαιρο
Η Νέα Δημοκρατία εργάζεται για να επανέλθει η νομιμότητα και στο ποδόσφαιρο και σε όλες βεβαίως τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, κανείς δεν εμπόδισε την Κυβέρνηση, στα τρία αυτά χρόνια, να ελέγξει το χώρο του ποδοσφαίρου και να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στον εναγκαλισμό της με μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται κοντά της και οι οποίοι προφανώς προσφέρουν στην Κυβέρνηση καλές υπηρεσίες.
Τους χρησιμοποίησε, όπως και άλλους επιχειρηματίες, είτε για να ελέγξει προκλητικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε για να ελέγξει επιχειρήσεις, είτε για να ελέγξει ποδοσφαιρικές ομάδες. Και πέρα από όλα αυτά, τα οποία προφανώς επιχείρησε η Κυβέρνηση, αυτό που τελικά κατάφερε ήταν να κατορθώσει, μέσω του εναγκαλισμού της με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, να υπάρξουν ενέργειες που προκάλεσαν τη δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Που προκάλεσαν, στην πραγματικότητα, την καταστροφική συζήτηση γύρω από το ελληνικό grexit στο ποδόσφαιρο.
Μια πάρα πολύ επικίνδυνη συζήτηση. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για όσα λέει ο κ. Σαββίδης ο νεότερος, έναντι του κ. Μητσοτάκη. Όπως καταλαβαίνετε, δεν σχολιάζουμε αναρτήσεις ιδιωτών. Από εκεί και πέρα, όμως, προκαλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τον υπάρχοντα νόμο πριν προχωρήσει στην αυστηροποίηση. Επί της αρχής δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Το ερώτημα είναι γιατί προηγουμένως δεν έκανε όσα ισχύουν; Γιατί δεν εφήρμοσε όσα ισχύουν προηγουμένως; Ποιος της κράτησε το χέρι σφιχτά και δεν προχώρησε στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου;
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις