Σαββάτο
24 Μαΐου 2025

Στη Βουλή και πάλι η αντιπαράθεση για τα Τέμπη - Εβδομάδα με Προανακριτική και πρόταση δυσπιστίας

Στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων της 28ης Φεβρουαρίου για τα Τέμπη, η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο.

Πολιτική

Ένα νέο σκληρό κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης θα πυροδοτήσουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας αυτή την εβδομάδα, έχοντας στο επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών.

 Αύριο Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για ενδεχόμενα αδικήματα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου.

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών». Την ίδια ημέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του καθώς, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.

Ηδη οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις διαδηλώσεις των πολιτών ως ευθεία αμφισβήτηση αποκλειστικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης ζήτησαν εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για νέα Μεταπολίτευση παρομοιάζοντας τα συλλαλητήρια με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί και στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο αντίδρασης και αποκλιμάκωσης. Πάντως, για την ώρα δεν παρατηρούνται ομαδοποιήσεις και ζυμώσεις, ωστόσο το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να συζητηθεί η κατάθεση αιτήματος για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμα της εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην 44η «Ημέρα Καριέρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως επιχειρήσεις και υποψήφιοι εργαζόμενοι, έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό"

Τη 44η «Ημέρα Καριέρας», που διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Ο Πρωθυπου...

Ανδρουλάκης: Οι 9 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με εννιά προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητα...

Σ.Παπασταύρου: Η κυβέρνηση αξιοποιεί γεωπολιτική θέση της χώρας και τις ανανεώσιμες πηγές

Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, την αιολική και ηλιακή ενέργεια, τον άνεμο και τον ήλιο, καθώς και τη γεωπολιτική της θέση σε Ν...

Φόρτωση άρθρων...