Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους

Η άμεση κρατική ενίσχυση αναμένεται να φτάσει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής. 

Τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη θα επισκεφτεί τις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό. Η άμεση κρατική ενίσχυση αναμένεται να φτάσει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ και για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα των διαδικασιών θα εφαρμοστεί μοντέλο Εύβοιας και Καρδίτσας. 

Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες ενισχύσεων θα καθοριστούν μετά τις αυτοψίες που θα γίνουν στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος. Οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Στο Ηράκλειο βρίσκονται 25 ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης. 

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό βρίσκεται και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ακόμα, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια (σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας κ.λπ) των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Πέτσας: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμοπαθείς της Κρήτης

Τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς, στην Κρήτη, θα καταβληθούν άμεσα με μία και μόνη δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm», o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε πως στην προκειμένη περίπτωση θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους, δηλαδή, την δήλωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, των πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η Κοινωνική Προστασία που αφορά στις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την αντικατάσταση οικοσκευής, θα συμπεριληφθεί στα ποσά των προκαταβολών, όπως συνέβη και με τους πυρόπληκτους. 

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ένα συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του κάθε σπιτιού, όπως θα πιστοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. 

«Ήδη, τα αρμόδια συνεργεία βρίσκονται στην Κρήτη για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτήρια. Έχουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή και, ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνει άμεσα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με την προσωρινή στέγαση των πληγέντων μέχρι να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν -όπου χρειάζεται- με τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας είχαν το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η συνεργασία είναι το...

Μητσοτάκης στο TikTok: Η επιστολική ψήφος είναι για όλους - Εγγραφείτε στην πλατφόρμα ως τη Μεγάλη Δευτέρα

Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν επιστολικά απ’ όπου θέλουν, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βίντεο στο TikTok. Ο Πρωθυπουργός υπ...

Φόρτωση άρθρων...