Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα της Ε.Ε.» (Videos&Photos)

Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κυπριακό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Κύπρο επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. O Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες υπό μορφή γεύματος εργασίας.

Δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κυπριακό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Όπως έγινε γνωστό, στις 11 και 12 Οκτωβρίου στη Ρόδο η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τις «προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας» και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπω στις συζήτησείς μας και στη συζήτηση που θα γίνει και κατ’ ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως. Φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Με αυτά τα λίγα, αγαπητέ Κυριάκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο«.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα. Είναι όμως όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου το γεγονός ότι πάντα το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται εδώ πέρα στην Κύπρο και όντως έχεις απόλυτο δίκιο που επισημαίνεις ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες.

Και θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίον συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων, τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμη καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας.

Το Κυπριακό θα κατέχει κυρίαρχη θέση. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη: «Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για τον χαμό των δυο αξιωματικών μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου μετά την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για την ενέργεια και το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι δυο χώρες μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντηση για το μεταναστευτικό. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των σχέσεων Βρυξελλών και Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη στο εξωτερικό που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από την επανεκλογή του και ευχαρίστησε για τη στήριξη της Λευκωσίας, επιχειρησιακά και κυβερνητικά. Η συνεργασία θα επιβεβαιωθεί με το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας - Κύπρου.  Το Συμβούλιο θα γίνει στις 11 και 12 Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει στη Ρόδο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης του νησιού. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.

Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης: «Θα οικοδομήσουμε ένα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο συνεργασίας»

Δείτε την κοινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη:

 

Οι επισκέψεις στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα

Την επίσκεψή του στην Κύπρο ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μετέβη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και στους δύο χώρους στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Ακόμα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Οι συναντήσεις και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά το γεύμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο.

Στις 13:20 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στο κοινοβούλιο.

Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για τη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει - Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

Ως μια «μεγάλη αλλαγή, που ήρθε για να μείνει» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η...

Φλωρίδης: Υποκριτική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

Συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα ανθρωποκτονίας και εμπρησμού κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος ...

Φόρτωση άρθρων...