Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μακρόν - Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα

Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα και αυτή την ώρα έχει συνάντηση και δείπνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Φτάνοντας στο Ελιζέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα έγιναν δεκτοί από τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν με εγκαρδιότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνάντησή τους:

Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας

«Θα χρησιμοποιήσω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι για τις φωτιές. Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διαχείριση κρίσεων λειτουργεί και είναι αποτελεσματικός.

Πριν από έναν χρόνο εδώ στο Ελιζέ υπογράψαμε την εταιρική σχέση για θέματα άμυνας. Ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, ενδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα η συνεργασία σε τέτοια θέματα έχει μεγαλύτερη σημασία απέναντι στις προκλήσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και είπε ότι «συμφωνούμε σε πολλά θέματα που αφορούν τις τιμές ενέργειας».

«Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια τη σχέση μας και είναι σημαντικό για την αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε.

Μητσοτάκης: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο είπε: Μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο όσο και την καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι το Παρίσι μας βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φέτος ήταν η σειρά μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Οι δύο χώρες συντονίζονται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά δίκαια. Μαζί πιο ισχυροί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Έχουμε με το μέρος μας τη νομιμότητα και τα επιχειρήματα και για αυτό περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, να έρθουν στο φως της ημέρας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν θα συζητηθούν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Επίσης, αναμένεται να γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων και φυσικά θα συζητηθούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα αυτοδυναμίας της Ν.Δ. – Ποια Κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες (κάρτες)

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οκτώ μονάδες, ...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων

«Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για...

Φόρτωση άρθρων...