Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Στο υπουργικό σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών - Τι θα γίνει με τους διαφωνούντες

Χωρίς να σηκώσει τους τόνους μετά το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της εκκλησίας, το Μέγαρο Μαξίμου πορεύεται βάσει σχεδίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει σήμερα τον τόνο κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, στις 12 το μεσημέρι, για το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία.

Στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγησαν από τις γνωστές θέσεις της εκκλησίας και ανέμεναν το εύρος των αντιδράσεων που προδιεγράφησαν μετά την Ιεραρχία, ούτε «τρόμαξαν» από τις ιερές προειδοποιήσεις για πύρινα κηρύγματα την ερχόμενη Κυριακή και επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές. Έτσι, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μέρες, με στόχο να ψηφιστεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα κατατίθεται από επτά υπουργεία και θα έχει ως εισηγητή του τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο περιέχει 13 άρθρα.

Εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Η στάση Βορίδη και οι σκέψεις για αποχή

Το βλέμμα στρέφεται στην τοποθέτηση την οποία αναμένεται να κάνει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ο υπουργός Επικρατείας αποφασίσει να απέχει για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος του.

Αντίθετα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Μαρία Κεφαλά, εφόσον επιλέξει να δώσει αρνητική ψήφο, λόγω της ιδιότητας της ως υφυπουργού… Οικογένειας.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι όσοι υπουργοί ή υφυπουργοί… καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς, σε δεύτερο χρόνο, εκτός κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος...

Επιστολική ψήφος: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου - Αναλυτικός οδηγός με 15 ερωταπαντήσεις και οδηγίες

Αναλυτικό οδηγό με τη μορφή 14 + 1 σύντομων ερωτήσεων – απαντήσεων εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό...

Φόρτωση άρθρων...