Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

«Πόντιος Πιλάτος» ξανά ο Στόλτενμπεργκ: «Υπάρχουν κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές»

Πολιτική

Τον ρόλο του σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου συνεχίζει να παίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχουν κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές», είπε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε μπαράζ ακραίων προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

«Οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας να λυθούν με διπλωματικά μέσα», τονίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy και δέχθηκε ερωτήσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Όπως ανέφερε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Ο δημοσιογράφος έθεσε στον Γενς Στόλτενμπεργκ και την ακόλουθη ερώτηση η οποία αφορούσε τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία.

Ερώτηση: Σχετικά με την Τουρκία. Λάβατε επιστολές από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική (disturbing) για την ενότητα της Συμμαχίας, τίθεται επίσης το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. 

Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης (deconfliction mechanism), όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά (σ.σ. υπ’ όψιν) τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...