Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης με τους όρους του Σόιμπλε "έβγαλε" το Euro Working Group

Πολιτική

Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup.

Η συμφωνία ουσιαστικά αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης, ενώ στο θέμα το χρέους υπάρχει απλά μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για υποχώρηση της κυβέρνησης από το «ηρωικό» κλίμα που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες και είναι ολοφάνερο πως πέρασαν οι θέσεις Σόιμπλε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας.

Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Νωρίτερα, για το 2018 είχε μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης : Θέλουμε το ΕΣΥ να είναι ελκυστικό και για νέους γιατρούς -Τι είπε για τις υποδομές

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κλινική Χεριού-Μικροχειρουργικής Άνω Άκρου που ανακαινίστηκε πρόσφατα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, που βρίσκεται υπό ανακαίνιση

Μητσοτάκης: Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο (Photos)

Στα Γιαννιτσά βρέθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον στόχο της Νέας Δ...

Φόρτωση άρθρων...