Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο Μόναχο: Εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Πολιτική

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε στο περιθώριο της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου, είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη συνάντηση, η οποία ως φαίνεται προγραμματίστηκε κατόπιν ενεργειών των τελευταίων ωρών, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίστηκε να ταξιδέψει στη γερμανική πόλη προκειμένου να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό σε γεύμα εργασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν περιφερειακά και διμερή θέματα, με επίκεντρο την παρακολούθηση όσων συμφωνήθηκαν στο 5ο Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς και τα επόμενα βήματα ενόψει των επικείμενων συναντήσεων για τη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εξετάστηκαν επίσης οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την άνοιξη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συζήτηση των δυο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα, με ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα, όπου και αποτιμήθηκαν οι υπογραφείσες συμφωνίες, αλλά και οι περαιτέρω προοπτικές. Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Αθήνας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα.

Γεραπετρίτης και Φιντάν μίλησαν και για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ρευστής συγκυρίας σε αμφότερα τα πολεμικά. Όπως υπογραμμίζεται από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα συμφωνήθηκε η ανάγκη να μην διαταραχθεί το βελτιωμένο κλίμα, με τους δυο υπουργούς να δεσμεύονται για νέα συνάντηση, η οποία όμως δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα.

Εκτός συζήτησης έμειναν οι διερευνητικές επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος πάντως είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου, με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου να αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσπάρ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο πρόσφατο παρελθόν υψηλότατες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν επισημάνει ότι στον επόμενο γύρο του πολιτικού διαλόγου θα συζητηθούν το μεταναστευτικό και η συνεργασία στην πολιτική προστασία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Φόρτωση άρθρων...