Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένεται να βρεθούν σήμερα στις 11:00 οι εκπρόσωποι των αγροτών της Λέσβου, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Μαργαρίτης Σχοινάς, σε μια κρίσιμη συνάντηση μετά τις τριήμερες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων.

Οι παραγωγοί ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, ενώ η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι: «υπήρξε ανταπόκριση, αλλά όχι λύση»

Παράλληλα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στο λιμάνι, όπου:

  • παραμένει μερικός αποκλεισμός
  • δεν πραγματοποιούνται ορτοεκφορτώσεις φορτηγών
  • η επιβατική κίνηση διεξάγεται κανονικά

Η παρουσία των αγροτών στο σημείο είναι ισχυρή, με τη συμμετοχή να αναμένεται να αυξηθεί ενόψει της συνάντησης στην Αθήνα.

 Κάλεσμα για συγκέντρωση στην Αθήνα

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στις 10:00, ενισχύοντας το κλίμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία της Μυτιλήνη έχει ήδη εκφράσει δυναμικά τη στήριξή της, με μαζικό συλλαλητήριο και κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων εστίασης.

Τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων

Οι παραγωγοί ζητούν:

  • άρση των περιοριστικών μέτρων
  • δυνατότητα κανονικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων
  • εφαρμογή αυστηρών κανόνων βιοασφάλειας

Μάλιστα, μετά τις κινητοποιήσεις, προχώρησαν συμβολικά σε διανομή φρέσκου γάλακτος στους πολίτες, στέλνοντας μήνυμα για τη σημασία του κλάδου.

 Αποζημιώσεις 8 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ενεργοποιεί πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τις τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου.

Η ενίσχυση αφορά την περίοδο 15 Μαρτίου έως 5 Απριλίου και έρχεται ως απάντηση στην απαγόρευση διάθεσης προϊόντων λόγω της κρίσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:

  • επιχειρήσεις και επαγγελματίες τυροκομίας
  • φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • όσοι προμηθεύτηκαν γάλα από τοπικούς παραγωγούς

Η αποζημίωση θα βασίζεται στην αποδεδειγμένη απώλεια εισοδήματος.

Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

Η οικονομική στήριξη καθορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια:

  • βασίζεται στην αξία των τιμολογίων αγοράς γάλακτος
  • δεν υπερβαίνει το 1/12 του ετήσιου κύκλου εργασιών (2025)
  • δεν ξεπερνά το 100% των επιλέξιμων δαπανών

Κρίσιμη συνάντηση για την επόμενη μέρα

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης.

  • θα κριθεί αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα
  • αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών
  • και αν θα αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις