Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τα ελληνοτουρκικά και η ετοιμότητα της Αθήνας

Με «λυμένα» τα χέρια πλέον, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αίρει τις πιέσεις των εταίρων εις βάρος του, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, όπου από τουρκικής πλευράς έχει προαναγγελθεί ότι θα τεθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, δε, υποστήριξε ότι θα φέρει προς συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

«Πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία’; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400, ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε απόψε το βράδυ ή αύριο με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πάντως, αν και η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει σχετικά, το πραγματικά «καυτό» θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι το ζήτημα της πώλησης F-16, το οποίο η Αθήνα έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να «παγώσει», προκαλώντας την οργή του Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανασυναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ίδιο επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος και κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ξεκαθαρίζοντας πως πιθανότητα διμερούς επαφής με τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει.

Τη Δευτέρα, δε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει σαφές ότι υψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται -όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες- το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και πλέον με το momentum της συμφωνίας με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα οφέλη που αποκόμισε δεν αποκλείεται να το θέσει και επίσημα στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Τα ελληνοτουρκικά και η ετοιμότητα της Αθήνας

Από την πλευρά της, η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καθώς έχει πλήρως διεθνοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις.

Ήδη, το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ', ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο επιπλέον έχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη.

Πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «χτίστηκε» με αριθμούς και ντοκουμέντα, η ελληνική αντίδραση που θα ενεργοποιήσει η ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος που εμπεριέχει τον χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», την πλέον ατράνταχτη απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακόμη, είναι εμπλουτισμένος με τα συγκεντρωτικά στατιστικά των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά κατοικημένα ή και μικρότερα νησιά στο Αιγαίο.

Η έκθεση για τις υπερπτήσεις περιλαμβάνει και την πρωτοφανή ενέργεια της πτήσης στα 2,5 νμ από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες νατοϊκές βάσεις.

«Όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα» αποτελεί και η λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», στην οποία εάν προκληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι είναι παρετεταγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Μια δομή με ισχυρό αποβατικό στόλο, η οποία δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Στην αιχμή του «δόρατος» της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την έκθεση της Τουρκίας στα μάτια των συμμάχων, βρίσκεται και το casus belli, με το οποίο η Άγκυρα απειλεί τη χώρα μας μετά την κρίση των Ιμίων.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στην επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών και τον εκδηλωμένο αναθεωρητισμό της Άγκυρας, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ως απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία είναι η στάση της στο θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Έως αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν αντί της πλήρους στοίχισης έχει επιλέξει τη λύση του επιτήδειου ουδέτερου.

Σε κάθε περίπτωση, και σε όλους τους τόνους, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναμένεται να πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης

Το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψ...

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Φόρτωση άρθρων...