Απαντήσεις για την απώλεια χρηματοδότησης ύψους 862.000 ευρώ για την ανακαίνιση του Π. ΕΠΑ.Λ Σύρου, ζητούν με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τη σχολική κοινότητα και την Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου–Ερμούπολης, η προβλεπόμενη χρηματοδότηση ύψους 862.000 ευρώ δεν είναι πλέον διαθέσιμη, παρότι το έργο είχε προχωρήσει σε ιδιαίτερα ώριμο στάδιο. 

Στις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης δημοσίευσε διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για εργασίες ανακαίνισης στα κτίρια των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων Ακρωτηρίου Χανίων, Κατερίνης και Σύρου. Για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου προβλεπόταν προϋπολογισμός 862.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν δημοσιοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου και η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου–Ερμούπολης, η διαδικασία δεν παρέμεινε στο στάδιο της προκήρυξης, αλλά είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και Δήμου Σύρου–Ερμούπολης για την επίβλεψη του έργου, καθώς και σύμβαση με ανάδοχο, ο οποίος είχε ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις και μετρήσεις στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Οι εργασίες αναμένονταν να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του Ιουνίου. 

Ωστόσο, η σχολική κοινότητα ενημερώθηκε στη συνέχεια ότι η χρηματοδότηση δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Το θέμα τέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου–Ερμούπολης, στις 17 Αυγούστου 2026, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων, αναφέρθηκε ότι ο Δήμος είχε ενημερωθεί, τηλεφωνικά, από εκπρόσωπο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη μη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης. 

Πρόκειται για εξέλιξη που απαιτεί πλήρη και επίσημη εξήγηση, καθώς αφορά έργο δημόσιας σχολικής υποδομής, για το οποίο είχε προβλεφθεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση και είχαν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησης. Παράλληλα, οι ανάγκες ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου παραμένουν και αφορούν, άμεσα, την ασφάλεια και την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός: 

1. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους και σε ποιο χρονικό σημείο έπαψε να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση των 862.000 ευρώ για το Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου και ποιες ενέργειες πραγματοποίησαν το Υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη διασφάλισή της; 

2. Ποια είναι, σήμερα, η κατάσταση του έργου και της σύμβασης με τον ανάδοχο και για ποιον λόγο δεν ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες εργασίες; 

3. Προτίθεται το Υπουργείο να εξασφαλίσει, άμεσα, νέα ή εναλλακτική χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αναβάθμισης του Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου, και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 

Παρακαλείται η αρμόδια κ. Υπουργός να καταθέσει στη Βουλή: 

α) τη σύμβαση που έχει συναφθεί με τον ανάδοχο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Π.ΕΠΑ.Λ. Σύρου, 

β) κάθε απόφαση, διοικητική πράξη ή σχετικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η παύση, απένταξη ή απώλεια της προβλεπόμενης χρηματοδότησης των 862.000 ευρώ, 

γ) τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και Δήμου Σύρου–Ερμούπολης σχετικά με την πορεία της χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου.