Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα: Οι αγορές ελπίζουν σε μια σταθερή κυβέρνηση

Το Bloomberg θυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε στις εκλογές του Μαϊου ποσοστό σχεδόν διπλάσιο εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1974.

Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός με τις αγορές να προσβλέπουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg, ένα από τα πολλά πρακτορεία και διεθνή ΜΜΕ που παρακολουθούν τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών, βάσει του ποσοστού που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στην αναμέτρηση της 21ης Μαϊου. «Η πρόκληση είναι αν θα καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση ή αν θα αποτύχει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης συνασπισμού καθώς ουδείς εκ των αρχηγών των κομμάτων στην Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με τους άλλους, κι αυτό σημαίνει ότι αν ο Μητσοτάκης δεν μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ίσως γίνουν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα».

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων έκαναν ράλι μετά τις εκλογές του Μαϊου «καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν μια νίκη του Μητσοτάκη» στη σημερινή αναμέτρηση, που «ίσως ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και το δημοσιονομικό δρόμο που ήδη έχει ξεκινήσει.

Το Bloomberg θυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε στις εκλογές του Μαϊου ποσοστό σχεδόν διπλάσιο εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1974.

Αν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, αυτό θα σηματοδοτήσει περισσότερη αστάθεια και το momentum στις αγορές μπορεί να αναστραφεί καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε πριν από 13 χρόνια», γράφει το πρακτορείο.

Και τονίζει ότι για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να επαναλάβει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του τον Μάιο, αφού με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα λάβει πιθανώς τουλάχιστον 151 έδρες, έστω κι αν πρόσθετα κόμματα καταφέρουν να περάσουν το 3% - όριο εισόδου στη Βουλή.

news

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις επαναληπτικές εκλογές, οι συντηρητικοί πιθανώς επιστρέφουν στην εξουσία» μεταδίδει το Reuters.

«Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική άλλης μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις μετοχές και τα ομόλογα να κάνουν ράλι τις περασμένες εβδομάδες. Η αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του έτους, ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση», αναφέρουν οι Financial Times.

news

«Το μόνο ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι το εύρος της νίκης του Μητσοτάκη. Αν θα είναι μια άνετη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία ή μια σαρωτική νίκη», δήλωσε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, αρμόδιος για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη διευθυντής του Eurasia Group.

news

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρές προοπτικές νίκης για τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει η Deutsche Welle στο άρθρο της για τις εκλογές.

news

«Ο 55χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ που οδήγησε την Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού σε μια διετία ισχυρής ανάπτυξης, πέτυχε ήδη μια σαρωτική νίκη στις εκλογές πριν από έναν μήνα», μεταδίδει το FRANCE 24, αναφέροντας ότι την προηγούμενη τετραετία «μειώθηκαν τα φορολογικά βάρη και μολονότι η πανδημία της Covid-19 εξαφάνισε τα ζωτικής σημασίας έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, η χώρα έκτοτε ανέκαμψε ισχυρά με ανάπτυξη της τάξης του 8,3% το 2021 και 5,9% το 2022».

news

Οι εκλογές γίνονται στη σκιά του πρόσφατου ναυαγίου ανοικτά της δυτικής Ελλάδας, σημειώνει το Al Jazeera, «αλλά η καταστροφή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα καθώς οι Έλληνες αναμένεται να εστιάσουν στα εγχώρια οικονομικά ζητήματα».

Το αραβικό δίκτυο προσθέτει ότι στις εκλογές αυτές «με την πλάτη στον τοίχο στις δημοσκοπήσεις μετά και την ιδιαίτερα φτωχή του επίδοση στην ψηφοφορία του Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται για την πολιτική του επιβίωση. Η καμπάνια του ενόψει των προηγούμενων εκλογών κρίθηκε από πολλούς ως λίαν αρνητική εστιάζοντας ιδιαίτερα σε σκάνδαλα που έπληξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς το τέλος της θητείας της».

news

Στο ίδιο μήκος κύματος η γερμανική συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, καθώς η προεκλογική καμπάνια του και η προσπάθεια να παρουσιάσει υπό αρνητικό πρίσμα τον Μητσοτάκη και την κυβερνητική του θητεία προειδοποιώντας για κοινωνικής φτώχεια φαίνεται ότι δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους. Ούτε τράβηξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν υψηλότερους μισθούς και συντάξεις και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, πόσω μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε εξήγησε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες».

news

Για την κεντροαριστερή ZEIT «το κατά πόσον θα καταφέρει ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης να σχηματίσει κυβέρνηση και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή, πιθανώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο 3% της εισόδου στη Βουλή.

news

Η γαλλική Liberation αναφέρει ότι ενόψει των σημερινών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιδίωξε τις τελευταίες ημέρες να επανακινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, που θα μπορούσαν, λόγω κόπωσης, να μπουν στον πειρασμό να μη μεταβούν στα εκλογικά τμήματα. Μια άλλη πιθανή ανησυχία για το συντηρητικό στρατόπεδο: η διαρροή ψήφων στην ακροδεξιά, όπου δύο έως τρία μικρά κόμματα θα να διεκδικήσουν έδρες υπερβαίνοντας το όριο του 3%, αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, που θα έχει αριθμητικά αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών που θα λάβει η ΝΔ».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Good Affairs: Στο 31,1% η Ν.Δ., τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση - Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Good Affairs που διενεργήθηκε γι...

Παραίτηση με αιχμές κατά Βελόπουλου από υποψήφιο βουλευτή: «Είσαι πολιτικός απατεώνας και πατριδοκάπηλος»

Την παραίτηση του από το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης», της οποίας αποτελούσε επί χρόνια βασικό κομματικό στέλεχος στο νομό Έβρου, υπέβαλε με επιστολή του στον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπο...

Φόρτωση άρθρων...