Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ποια είναι τα επιχειρήματα των κομμάτων για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τις δεύτερες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα κόμματα «φουλάρουν τις μηχανές» ενόψει της νέας εκλογικής μάχης.  

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννα Γκελεστάθη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Τόλκας, και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προγράμματα των κομμάτων λίγο πριν τις κάλπες.

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννα Γκελεστάθη, μίλησε για το πρόγραμμα της Ν.Δ., λέγοντας πως είναι κοστολογημένο στα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Την τελευταία εβδομάδα που μπήκαμε στην ουσία της συζήτησης ακούστηκαν πολλά. Δυστυχώς τα δύο κόμματα μιλάνε για αυξήσεις φόρων ενώ τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν 50 φόροι και το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία έχουν δρομολογηθεί μόνο μειώσεις και ξαφνικά ακούμε για ζήτημα αυξήσεων φόρων, που μας πάει πίσω. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο στα 9,3 δισ. Η κοστολόγηση έχει γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε αρχικά.

Η κ. Ιωάννα Γκελεστάθη τόνισε πως για να υπάρχει ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις των φόρων.

«Για να υπάρξει αναδιανομή, πρέπει να υπάρχει διανομή και να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία. Και εάν αυξάνουμε τότε θα μπούμε πάλι σε ύφεση. Τα χρήματα για το πρόγραμμά μας προκύπτουν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Εάν θέλουμε να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο που είμαστε, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε με τις μειώσεις φόρων».

«Η ακρίβεια Μητσοτάκη μειώνει το μηνιαίο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών»
Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Τόλκας, είπε με τη σειρά του πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβάζει κανένα φόρο και τόνισε πως δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη αλλά το εισόδημα συνεχώς μειώνεται.

«Να πάμε στο Λογιστήριο του κράτους αλλά να μας πει η ΝΔ που πήγαν 15 δισ. σε απευθείας αναθέσεις την περίοδο του κορονοϊού και να πάμε και σε debate μετά. Η πολιτική δεν είναι λογιστική. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μία σωστή δημοσιονομική διαχείριση (σ.σ την περίοδο διακυβέρνησής του) και γι’ αυτό μπορεί να εγγυηθεί πως μπορεί να κατευθύνει τους δημόσιους πόρους έτσι ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τη φορολογική και οικονομική πολιτική συνολικά. Μιλάμε για φόρους όταν δεν λέμε πως η ΝΔ μείωσε τους φόρους σε πολύ υψηλά εισοδήματα. Να μην μπαίνουμε μόνο στη συζήτηση για τους φόρους αλλά να πούμε πως το εισόδημα του Έλληνα μειώθηκε. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη. Η ακρίβεια Μητσοτάκη μειώνει το μηνιαίο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών».

«Τα 2/3 των εσόδων προέρχονται από έμμεσους φόρους»

Ο  υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, μίλησε για τη φορολόγηση, λέγοντας πως αυτό είναι ένα μέσο αναδιανομής του πλούτου.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, όταν ο πρωθυπουργός είπε να ελεγχθεί το κόστος των προγραμμάτων είπαμε να πάει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής γιατί εκεί είναι το αρμόδιο τμήμα, άρα ας λήξει αυτή η ιστορία και να πάμε όλοι να κριθούμε. Το πρόγραμμά μας δεν είναι ένα νούμερο. Αυτή τη στιγμή τα 2/3 των εσόδων προέρχονται από έμμεσους φόρους. Αυτό είναι ένα μέσο αναδιανομής του πλούτου. Εμείς θα πάμε και στα μερίσματα. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο απυρόβλητο και δεν παίρνει ούτε ευρώ το κράτος για γονικές παροχές στο ύψος των 4. 800.000 εκ. ευρώ. Έχει κάποιος από τους πολίτες τόσα; Όχι αλλά έχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν πολιτειακές σχέσεις με τη ΝΔ. Η φορολόγηση των μερισμάτων οδηγεί στο να βάλεις ξανά τα χρήματα στην επιχείρησή σου. Το ζήτημα είναι να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πει πως θα φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις»
Η κ. Ιωάννα Γκελεστάθη απάντησε, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ λέει πως θα φορολογηθούν οι μεγάλες εταιρίες χωρίς να αναφέρει ποια είναι η περίμετρος.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πει πως θα φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ενεργειακές εταιρίες παραγωγής έχουν αποδώσει 4,7 δισ. με τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 22’. Τα διυλιστήρια απέδωσαν 600 εκ. που πήγαν στο market pass. Με τα αυτιά μου άκουσα  εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να λέει πως θα φορολογηθούν οι μεγάλες εταιρίες χωρίς να λέει ποια είναι η περίμετρος».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Φόρτωση άρθρων...