Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Τελικά πόσα… ρούβλια μπήκαν στις τσέπες εγχώριων Ρωσόφιλων το 2014; Ενημέρωση της Αθήνας από τις ΗΠΑ

Πολιτική

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται στο στόχαστρο. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει καταγγελίες για απόπειρα παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογικές αναμετρήσεις της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, ακόμη και τις διαρροές των φωτογραφιών από ιδιωτικά πάρτι της πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν για να την πλήξουν εξαιτίας της ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν εντοπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2016, ρωσικό δάκτυλο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέρ της στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ που θαύμαζε τον Πούτιν.

Σε πιθανά σενάρια αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές κατά Πούτιν και Ερντογάν. «Ναι, υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει» δήλωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι αποκαλύψεις από την Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο έχει χρηματοδοτήσει με υπόγειες διαδρομές πολιτικά πρόσωπα και κόμματα σε περισσότερες από 20 χώρες, χωρίς προς το παρόν να βγαίνουν στο φως περαιτέρω ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά με υπαρκτή την εκτίμηση ότι τα ρωσικά σχέδια για άσκηση πολιτικής επιρροής συνεχίζονται, θέτουν σε καθεστώς εγρήγορσης την Αθήνα, η οποία ανοίγει άμεσα τους διαύλους της στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μέχρι και χθες η μόνη επίσημη ενημέρωση σχετικά με διαδρόμους ρωσικού χρήματος προς την Ελλάδα παρέμενε αυτή την οποία έδειξε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε «στοιχεία για παρεμβάσεις» οι οποίες περιγράφονται σε αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη διοχέτευση πολύ σημαντικών ποσών μέσω Ρώσων ολιγαρχών σε Έλληνες εκπροσώπους σε αυτά συμμετείχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι νεότερες αποκαλύψεις «δεν πέφτουν σαν κεραυνός εν αιθρία», όπως σχολίαζε υψηλόβαθμος παράγοντας, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει ουσιαστικά την πιθανότητα να βρίσκεται και η Ελλάδα στη συγκεκριμένη λίστα χωρών. Σε αντίστοιχη γραμμή κινείται και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επίσης δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση μέσα από διπλωματικούς διαύλους και αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ οποιοδήποτε στοιχείο ελληνικού ενδιαφέροντος υπάρχει.

Όπως το έθετε η ίδια πηγή, η σκέψη δεν στρέφεται μόνο στην επιχείρηση ρωσικής διείσδυσης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά επιπλέον στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρείται ζώνη ειδικού ενδιαφέροντος, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της. Στο φόντο υπάρχει στο μεταξύ η απόφαση της Αθήνας -την περασμένη άνοιξη- να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό -τότε- ντόμινο απελάσεων Ρώσων διπλωματών, όχι ως μια κίνηση εν θερμώ αλλά κατόπιν ερευνών, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, οι οποίες είχαν στραφεί σε πρόσωπα που επιχειρούν διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας με στόχο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Με συγκεκριμένη αναφορά στη δίωξη από την αμερικανική Δικαιοσύνη του Ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ «για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα», το κυβερνών κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση για τις νεότερες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που εγείρουν ερωτήματα.

Περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα καθώς και ποια ήταν αυτά σχολίασαν αιχμηρά από τη ΝΔ. Είχαν προηγηθεί οι ευθείες αναφορές «προειδοποιήσεις» του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη αφενός για την ανάγκη εγρήγορσης προκειμένου «να μην επιτρέψουμε παρεμβάσεις» την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, αφετέρου για «δυνάμεις και κόμματα» εντός Ευρώπης που είναι φίλα προσκείμενα προς τη Μόσχα «και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο να τα υποστηρίξει».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Φόρτωση άρθρων...