Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με φόντο το Κυπριακό

Πολιτική

Μετά από πολυήμερες επαφές των δύο αντιπροσωπειών στο παρασκήνιο, «κλείδωσε» το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στο Λευκό Παλάτι.

Η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ακόμα διεθνές forum, όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον, προσφέρει την ευκαιρία για μια ακόμη συνάντηση των δύο ηγετών. Μια συνάντηση (περί τις 23:00 ώρα Ελλάδος) που «επισφραγίζει» την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ευκαιρία συζήτησης ενόψει της συνύπαρξης των ηγετών επί του εδάφους της Κύπρου σε λίγες μέρες από τώρα, με την αφορμή της 50ης «μαύρης» επετείου του Ατίλλα.

Η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως μακρά, δεν θα είναι, όμως, και…ξεπέτα, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ίσως μείνουν για λίγο και μετά το πέρας της συζήτησης των ηγετών, προκειμένου να συζητήσουν πρακτικές λεπτομέρειες του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η πορεία προς τα βαθιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ όπως αναφέρουν και καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει και στην Ελλάδα το πολιτικό momentum της προηγούμενης περιόδου. Αυτό, πάντως, δεν αποτρέπει τη συστηματοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και την πρόοδο ειδικά της «θετικής ατζέντας». Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

Το επόμενο βήμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να γίνει μία ακόμα συνάντηση των δύο ηγετών τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μέχρι τότε στόχος είναι να αποφευχθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προώθηση της λεγόμενης  θετικής ατζέντας (δηλαδή των θεμάτων που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες).

Από την Αθήνα επισημαίνεται πως είναι θετικό που διατηρούνται οι γέφυρες επικοινωνίας και οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν μπει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο τετ α τετ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Δεκέμβριο την Αθήνα.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά δείχνει πως δεν θέλει να τορπιλίσει τον διάλογο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της αφήγημα. Το γεγονός πάντως πως διατηρούνται τα ήρεμα νερά αποτιμάται θετικά και στόχος είναι παρά τις διαφορές να συνεχιστεί η νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου - «Διεκδικούμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος»

Aνάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τ...

Τη Χαρίτα Μάντολες συνάντησε ο Ανδρουλάκης: «Αδιανόητο ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ειρηνική επιχείρηση» τον Αττίλα»

Τη Χαρίτα Μάντολες, ένα πρόσωπο -σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας, συνάντησε στη Λεμεσό ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Είστε ζωντανό σύμβολο αυτής της τραγωδίας. Η σημερινή ημέρα είναι δύ...

Φόρτωση άρθρων...