Κυριακή
03 Μαΐου 2026

Θεοδωρικάκος: «Η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι μαραθώνιος όχι αγώνας ταχύτητας»

Πολιτική
«Ο αγώνας ενάντια στον κορωνοϊό δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος και πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τέλεια καταιγίδα».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμά του «Μένουμε όρθιοι».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε μαξιμαλιστικό τον στόχο που θέτει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες Εκλογές.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Η Κυβέρνηση, πρώτη στην Ευρώπη, έχει πάρει τα περιοριστικά μέτρα με τα οποία σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο όπλο για να παραμείνει όρθια η οικονομία μας. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την υποστήριξη των θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο για να παραμείνει όρθια και παραγωγική η οικονομία μας. Στηρίζουμε εργαζόμενους, την υγιή επιχειρηματικότητα με ένα πακέτο μέτρο το οποίο υλοποιείται.

Ο κ. Τσίπρας έχει μια ιστορία σε μαξιμαλιστικούς στόχους και πιστεύω ότι δεν είναι χρήσιμος οδηγός αυτή τη στιγμή να επανέλθουμε σε πρόσθετα αιτήματα, τα οποία δεν είναι σε θέση να ικανοποιηθούν. Όλοι πρέπει να σκεφθούμε –και αυτό πρέπει να το σκεφθεί και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ότι αυτή η υπόθεση είναι μαραθώνιος, δεν είναι δρόμος ταχύτητας.

Ελπίζουμε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, Απρίλιο, ίσως Μάιο… να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά ο κίνδυνος του κορωνοϊού θα είναι εδώ όλους τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσουμε μπροστά μας και επομένως πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις για να τα φέρουμε, όπως πρέπει, εις πέρας σε αυτόν τον μαραθώνιο».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση στηρίζουν την Αυτοδιοίκηση για να αποτελέσουν έναν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στα οικονομικά στήριξης και στις διευκολύνσεις που παρέχονται στην Αυτοδιοίκηση.

Θύμισε ότι έχουν δοθεί 10,7 εκατομμύρια στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες για τις έκτακτες δαπάνες και τόνισε ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεργασία, οδηγούμαστε σε ένα κατ’ αρχήν τρίμηνο πάγωμα των υποχρεώσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέσα σε αυτό το τρίμηνο θα εξετασθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, είτε με μείωση επιτοκίων είτε με επί πλέον «πάγωμα», διευκρίνισε.

Το δεύτερο μέτρο διευκόλυνσης, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι η δυνατότητα των Δήμων να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις τους που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες. «Έχουν μπροστά τους έξι ολόκληρα χρόνια για να μοιράσουν το οικονομικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους «στηρίζοντας ξανά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορωνοϊό. Και αυτό θα αποτελέσει μια πρόσθετη ανακούφιση για τους Δήμους».

Υπενθύμισε ότι οι Δήμοι που έχουν μπει σε καραντίνα έχουν λάβει πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε 4μηνες συμβάσεις για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επανέλαβε ότι έχει την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και τόνισε ότι χθες ζήτησε από τους δημάρχους της χώρας να επιταχύνουν τις διαδικασίες πληρωμής των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

«Τα χρήματα από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών καταβάλλονται κανονικά. Δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος σε αυτό το πρόγραμμα που να μην έχει πληρωθεί κανονικά αυτά τα οποία δικαιούται», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι το πρόγραμμα έχει ενισχυθεί με 1.200 εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού.

Ακόμα, επισήμανε τη σημασία που έχει το νέο πρόγραμμα σίτισης που χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών και συντονίζουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους και την Εκκλησία.

Για τον χρόνο χαλάρωσης των μέτρων ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι αρμόδιος να απαντήσει είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εκτίμησε όμως ότι όσο πιο πειθαρχημένα εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η χαλάρωση των μέτρων.

«Πρέπει να δείξουμε υπομονή και καρτερικότητα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουμε να βάζουμε τα δυνατά μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές, όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν υπάρχουν. Η μεγάλη αποδοχή της κυβέρνησης οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχει χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ελληνικό λαό, γιατί απέδειξε με πράξεις και όχι με λόγια, ότι πάνω απ’ όλα βάζει την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπροστά μας την τέλεια καταιγίδα, τεράστια προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, υπευθυνότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενωμένοι και με συνεννόηση. Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του και θα το κάνει για όσο χρόνο έχουμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Marc: Ανεβαίνει πάνω από 32% η ΝΔ μετά την ανακοίνωση των μέτρων - Δεν έχει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η νέα δημοσκόπηση της Marc καταγράφει σημαντική ενίσχυση της κυβερνητικής παράταξης, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Φόρτωση άρθρων...