Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Θετική εξέλιξη: Η ΕΚΤ κάνει δεκτά ξανά τα Ελληνικά ομόλογα

Πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην παγίδα των τεκμηρίων 1,5 εκατ. φορολογούμενοι - Τι δείχνει η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων

Ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ δηλώνει στην εφορία το 53% των νοικοκυριών αλλά και έξι στους δέκα επαγγελματίες ενώ με μηδενικό εισόδημα εμφανίζονται 780.909 ...

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της Χώρας

Για την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Τουρκία αλλά κα...

Φόρτωση άρθρων...