Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Θωρακίζεται η Ελλάδα μπροστά στις νέες προκλήσεις - Η στρατηγική εξωστρέφειας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα στρατηγικό σχέδιο με κύριο στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας για την επόμενη δεκαετία αναπτύσσει η Κυβέρνηση ακολουθώντας μια στοχευμένη στρατηγική εξωστρέφειας

Πολιτική

Ένα στρατηγικό σχέδιο με κύριο στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας για την επόμενη δεκαετία αναπτύσσει η Κυβέρνηση ακολουθώντας μια στοχευμένη στρατηγική εξωστρέφειας, σύναψης συμμαχιών με κορυφαίους διεθνείς παίκτες και ισχυροποίησης της οικονομίας της.

Την ώρα που η Ευρώπη ψάχνει το βηματισμό της για να απαντήσει ολιστικά στις ανάγκες των πολιτών στη μετά κορωνοϊό εποχή, η Ελλάδα δημιουργεί με μεθοδικότητα τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και ανθεκτική επόμενη μέρα. Στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται κορυφαία θέματα, όπως οι επενδύσεις, η τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή που θα βρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ψηλά στη διεθνή ατζέντα και θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός υλοποιεί μια πολυσχιδή εξωτερική πολιτική δημιουργώντας ισχυρές διασυνδέσεις τόσο στην Ευρώπη (τα φώτα πέφτουν στην επίσκεψη του στο Παρίσι), όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου. Την ίδια ώρα η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη διοίκηση Μπάιντεν ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μία περίοδο μάλιστα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Παρά τους σχετικά χαμηλούς τόνους που τήρησε η Άγκυρα στη διάρκεια του καλοκαιριού, εντούτοις η Αθήνα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της γείτονος υλοποιώντας το πλάνο για τη θωράκιση της αμυντικής ισχύος της χώρας μέσα από το νέο γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις εξελίξεις στη Γερμανία γύρω από τις συνομιλίες για το σχηματισμό Κυβέρνησης  μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι λόγω της μεγάλης επιρροής που ασκούν στην εκάστοτε Κυβέρνηση οι πολυάριθμοι Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής περιθώρια για θεαματικές αλλαγές της συμπεριφοράς του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα δεν υπάρχουν.  

Πέρα από τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της ευρύτερης διπλωματικής πολιτικής, η Αθήνα επενδύει στη συνεργασία και σε άλλα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως η κλιματική αλλαγή και κατ' επέκταση η ενίσχυση των μέσων πολιτικής προστασίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης - Πιερρακάκης παρουσίασαν το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί (Photos)

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υλοποιε...

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: «Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού» (Photos)

Στα Γρεβενά περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κατ' αρχάς,...

Φόρτωση άρθρων...