Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι μετέτρεψε τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής σε «οργανωμένη μεθόδευση» συγκάλυψης της υπόθεσης.
Το κείμενο του πορίσματος που συνέταξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «Από το σύνολο των πραγματικών περιστατικών που προέκυψαν τόσο από τη διαβιβασθείσα στη Βουλή ποινική δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας όσο και από τα αποδεικτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Εξεταστικής Επιτροπής, προκύπτουν σοβαρές και συγκλίνουσες ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2019–2024 συγκροτήθηκε και λειτούργησε οργανωμένος μηχανισμός παράνομης ιδιοποίησης κοινοτικών πόρων, οι οποίοι καταβάλλονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους».
Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου «Τα πραγματικά περιστατικά δεν συνιστούν απλή διοικητική δυσλειτουργία ούτε «διαχρονική παθογένεια». Συγκροτούν ένα συνεκτικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενεργειών και παραλείψεων: κατανομές και πληρωμές χωρίς πραγματική παραγωγική δραστηριότητα, αποδυνάμωση των ελέγχων, παρεμβάσεις για αποδεσμεύσεις και στοχοποίηση όσων επιχείρησαν να εφαρμόσουν τη νομιμότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, τα ευρήματα της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας επιβάλλουν την αξιολόγηση του πλαισίου ευθυνών ιδίως ως προς πρόσωπα που είχαν θεσμική αρμοδιότητα εποπτείας και κατεύθυνσης του Οργανισμού».
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν την ανάγκη προανακριτικής έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Φάμελλος: «Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή ώστε να έχουμε ισχυρούς θεσμούς και ισχυρή Πολιτεία»
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο όλων των διεθνών πρωτοβουλιών
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις