Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Τι σηματοδοτεί το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, η Ευρώπη, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, κυριαρχούν στην εγχώρια πολιτική ατζέντα αφού επηρεάζει άμεσα και την καθημερινότητα των Ελλήνων.  

Η πτυχή αυτή, των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και σημασία στις 16 Μαΐου, ημερομηνία του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μία πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ με ιδιαίτερη σημασία καθώς σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα ταξίδι που ούτως ή άλλως, αναμένεται να αποτελέσει την επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές. Άλλωστε η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας από τους πιο “ασφαλείς” συμμάχους των ΗΠΑ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μια περιοχή με αναταράξεις.

Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας έτσι και τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι άλλες επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ατζέντα

 

Προφανώς η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία έχουν ήδη καταγραφεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει και θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενώ θα μιλήσει και σε think tanks.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη (Video&Photos)

Αιχμές εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αν...

Ο Στέφανος θέλει δύο θητείες για Πρωθυπουργός – Ποιος θα τον ψηφίσει δεν μας είπε και ύστερα ξύπνησε

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA, που θα προβληθεί στις 00:15. Ο πρόεδρος του Σ...

Φόρτωση άρθρων...