Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Τι σηματοδοτεί το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, η Ευρώπη, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, κυριαρχούν στην εγχώρια πολιτική ατζέντα αφού επηρεάζει άμεσα και την καθημερινότητα των Ελλήνων.  

Η πτυχή αυτή, των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και σημασία στις 16 Μαΐου, ημερομηνία του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μία πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ με ιδιαίτερη σημασία καθώς σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα ταξίδι που ούτως ή άλλως, αναμένεται να αποτελέσει την επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές. Άλλωστε η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας από τους πιο “ασφαλείς” συμμάχους των ΗΠΑ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μια περιοχή με αναταράξεις.

Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας έτσι και τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι άλλες επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ατζέντα

 

Προφανώς η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία έχουν ήδη καταγραφεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει και θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενώ θα μιλήσει και σε think tanks.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Τρίπολη: Δίνουμε έμφαση στη διασπορά των επενδύσεων σε όλη τη χώρα (Photos)

Στην Τρίπολη βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας περιοδεία. «Στην Τρίπολη συντάξαμε αυτό το Αναπτυξιακό Σχέδιο για να μπορέσουμε ακριβώς να προσδιορί...

Μητσοτάκης: Έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές ...

Μητσοτάκης από Τρίπολη: Ενίσχυση 600 ευρώ το Δεκέμβριο στους ενστόλους υπαλλήλους ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού

Σε εξαγγελία εφάπαξ ενίσχυσης των υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού με 600 ευρώ τον Δεκέμβριο προχώρησε ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη. Την πρώτη του εφ' όλης της ύλης ομιλί...

Φόρτωση άρθρων...