Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν - Το παρασκήνιο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη (Videos&Photos)

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με στελέχη της Κυβέρνησης.

«Φαίνεται να υπάρχει ειλικρινής διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων και αποκλιμάκωση», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες χαρακτήριζαν ως «πολύ είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν ένα παραπάνω βήμα από εκείνη στο Βίλνιους της Λευκορωσίας», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε πως είναι ξεκάθαρο από την πλευρά της Ελλάδα ότι για να υπάρξει συνέχεια στο θετικό κλίμα δεν πρέπει να έχουμε ρητορικές εξάρσεις ή απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ήταν ως τώρα συνεπείς με τα όσα συμφώνησαν στο Βίλνιους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συζητήθηκε και το Κυπριακό 

Στο τραπέζι της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ετέθη και το Κυπριακό, μία ημέρα μετά την προκλητική δήλωση Ερντογάν που κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η όποια λύση στο κυπριακό θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητείται λύση δύο κρατών.

Ακόμα, η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι να υπάρξει καινούργια τριμερής και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Στο Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και την Πέμπτη κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

«Όχι σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μακριά ακόμη η Χάγη»

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών από την ελληνική αποστολή επισημαίνουν πως πρόκειται για «ένα θέμα που δεν έχει λυθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα γιατί δεν βοηθούν στην επίλυσή του». Όσο για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη; «Είναι ακόμη μακριά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν και το σημαντικό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση»

Για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχαν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο διήρκεσε μία ώρα.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επρόκειτο για μία παραγωγική συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

«Πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους, αλλά η Χάγη ειναι ακόμη μακριά», τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

H συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, έγινε στο περιθώριο Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο «σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα.

Από την τουρκική πλευρά, παρευρέθηκαν ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και  ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. 

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης μπροστά στις κάμερες οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοίκαι, κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας.

Η ερώτηση έγινε από τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς να ρωτά αν θέλει τη μετάφραση ταυτόχρονα ή εναλλάξ και τον Πρωθυπουργό να απαντά να επαναλάβουν όπως την προηγούμενη φορά στο Βίλνιους, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...