Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τι θα συζητήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη

Πολιτική

Ο συντονισμός στον κοινό βηματισμό τον οποίο ο ευρωπαϊκός «νότος» επιδιώκει απέναντι στις ευρωπαϊκές προκλήσεις της οικονομίας αλλά και της ενέργειας, θα τεθούν επι τάπητος στο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι.

Στη συνάντηση των δυο ηγετών που είναι σε εξέλιξη στη Ρώμη, θα εξεταστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Στο τετ-α-τετ των δυο ηγετών θα γίνει μια επισκόπηση στο ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης, ενώ θα γίνει εκτενής συζήτηση για τη διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας Η συνάντηση, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές 48ωρο στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως «υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έστρεφαν τους προβολείς στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας, προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Επιπλέον η συζήτηση των «27» έχει ευρύτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και θα εστιάζει στην στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες - εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med 9 ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί - όπως και ο Κ.Μητσοτάκης - υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κκ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί στη Λιβύη κατά την επίσκεψή αμφοτέρων – οι πρώτοι ηγέτες της ΕΕ – τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα.

Πιο πρόσφατα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε, μάλιστα, υπογραμμίσει ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας.

Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή ατζέντας με υπουργικό συμβούλιο και κατώτατο μισθό - Μεταρρυθμίσεις και στροφή στην καθημερινότητα στο επίκεντρο

Χωρίς την παραμικρή κυβερνητική διαρροή καταψηφίστηκε με 159 όχι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη μετά από ένα τριήμερο κοινοβουλευτικό σφυροκόπη...

Φόρτωση άρθρων...