Διπλωματικό «μπλόκο» στήνει η Ελλάδα στην Τουρκία έπειτα από την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα τεκταινόμενα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πως η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα.

«Aντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ξεκάθαρη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο πυροδοτεί άλλη μία εστία έντασης στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε και συναντήθηκε με τους πρέσβεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία και Κίνα, και τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Αίγυπτο την Κυριακή για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, με στόχο τον συντονισμό των δύο χωρών καθώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιλαμβάνει και τμήμα του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Εθνικιστικό παραλήρημα

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ακροδεξιός εθνικιστής και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Μπαχτσελί, μιλώντας στους βουλευτές του αναφέρθηκε ονομαστικά και στα νησιά που, όπως υποστηρίζει, ανήκουν στην Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στην Πράγα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρίτη προκλητική επιστολή κατά της Ελλάδας από την Τουρκία

Το MEGA αποκαλύπτει την τρίτη προκλητική επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας. Ιδιαίτερα, δίνεται έμφαση στα εξής σημεία:

  • Η Ελλάδα υποβαθμίζει τις υποχρεώσεις της για αποστραικοποίηση
  • Στις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων η αποστρατικοποίηση ορίζεται μαζί με τον καθορισμό συνόρων και δεν εννοείται ξεχωριστά
  • Το ότι η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της συνθήκης των Παρισίων δεν αποδεσμεύει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της
  • Η συνθήκη του Μοντρέ δεν αλλάζει το καθεστώς της Λήμνου και της Σαμοθράκης

Δείτε το βίντεο του MEGA: