Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το «καζάν – καζάν» του Ερντογάν και η στάση της Αθήνας - Αντίστροφη μέτρηση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και τονίζει πως η Τουρκία προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς.

Πολιτική

Λίγες μέρες πριν την κομβική συνεδρίαση, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου και η Αθήνα διαμηνύει ότι η εξωτερική της πολιτική είναι αρχών και αξιών προσηλωμένη στο στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών για την επικείμενη συνάντηση δίνοντας το στίγμα της Αθήνας.

«Με αυτές τις αρχές της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες του ανθρωπισμού, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών θα προσέλθουμε και στο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το σημαντικό είναι η πολιτική αρχών που έχουμε. Δεν χρειάζεται υπερβολική ρητορική ή χωρίς λόγο επιθέσεις. Αυτό προσπαθούμε πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο όλα τα τελευταία χρόνια και πιστεύω πως και στην περίπτωση αυτή θα έχουμε καλά αποτελέσματα» ανέφερε από την μεριά της η Κ. Σακελλαροπούλου.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και τονίζει πως η Τουρκία προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς. Όπως τόνισε:  Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν»

Και πρόσθεσε: «Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. 

Επίθεση κατά των ΗΠΑ

Ωστόσο στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των ΗΠΑ ως κάποιος που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί  να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε.

Η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου σκοπό έχει την μείωση των εντάσεων και όχι των θέσεων σύμφωνα με το Άγγελο Συρίγο, πρώην υφυπουργό και βουλευτή της ΝΔ, που μίλησε στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια πρωτοφανή τώρα περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο. Η θετική ατζέντα είναι θέματα ήσσονος σημασίας. Το μεταναστευτικό μπαίνει σε αυτά αλλά δεν έχει την ίδια σημασία και για τις δύο χώρες Υπήρξε μια συμφωνία του κ. Καιριδη με τον Τούρκο ομόλογό του που θα επικυρωθεί τώρα».

Σκοπός και στόχος της συνάντησης είναι η διατήρηση του καλού κλίματος των τελευταίων μηνών ενώ ανοικτό παραμένει μέχρι τώρα αν θα υπάρξει κοινή δήλωση των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Φόρτωση άρθρων...