Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών - Τι εξετάζεται

Παράθυρο κυβερνητικής παρέμβασης που θα μετριάσει τα βάρη των δανειοληπτών άνοιξε από την Πάτρα ο πρωθυπουργός. Η εντολή του προς το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια παροχής στήριξης σε συνεννόηση με τις τράπεζες.  

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να λύσει τον δύσκολο γρίφο της εξεύρεσης τρόπου που θα επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες και να υψώσει παράλληλα ανάχωμα για να μην υπάρξει νέο κύμα κόκκινων δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται με το ένα να θεωρείται και πιο επιβαρυντικό για τα δημόσια οικονομικά.

Το ένα, και πιο δύσκολο σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον, είναι η επανάληψη του προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο επί της ουσίας «επιδοτεί» με δημόσιο χρήμα ένα μέρος των δανείων.

Μέσω συνεχών διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, αναζητείται επίσης μια λύση η οποία με πολύ αυστηρά κριτήρια θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και όχι εκείνους που δεν έχουν κάνει χρήση όλων των εργαλείων έτσι ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Το τι μορφή θα πάρει αυτή η «βοήθεια» και πώς θα ονομαστεί δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά θα βάζει πλάτη σε όσους δυσκολεύονται λόγω των συγκυριών να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση και σημείωναν ότι θα μπουν όλα σε μια ζυγαριά και αν αποδειχθεί ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη τότε τα όποια «μαξιλάρια» υπάρχουν θα χρησιμοποιηθούν πάντα με σύνεση για τη στήριξη των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτες όσον αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων αλλά και τις νέες χορηγήσεις αλλά και να αναμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Εκτός δηλαδή από τα δάνεια, να περάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και στις καταθέσεις και να μειώσουν τις χρεώσεις των προμηθειών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και εθνικό. Δεν ψηφίζουμε για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε για την πολιτική επιβίωση του Κυριάκου Μητσ...

Χρυσοχοΐδης: O θρήνος μετά το θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη πρέπει να μετατραπεί σε μια πράξη

«Αυτός ο θρήνος, μετά το θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, πρέπει να μετατραπεί σε μια πράξη τόσο για εκείνον που «έφυγε», όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσ...

Φόρτωση άρθρων...