Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τουρκολιβυκό «μνημόνιο»: Διπλό «χαστούκι» για Ερντογάν από ΗΠΑ – ΕΕ

Πολιτική

Ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αντίθεσή του για το νέο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και προετοιμάζεται για τη δική της απάντηση επεξεργάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία, με την Άγκυρα όμως να βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την Αθήνα όσο και με το Καιρό αλλά και τις ΗΠΑ.

O Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, στη σκιά της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου». Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας - Λιβύης έσπευσε να δηλώσει ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.

Οι ΗΠΑ παίρνοντας τη σκυτάλη, τόνισαν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες.

Η κίνηση της Τουρκίας μπορεί να αποδειχθεί «πυροτέχνημα», παρά κίνηση με προεκτάσεις, με την κυβέρνηση να έχει στη «φαρέτρα» της, επιχειρησιακές απαντήσεις.

Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες ηχηρό μήνυμα αντίθεσης για το νέο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει συμφωνίες που επηρεάζουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολλαπλές αντιδράσεις στο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Λίβυος πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπέιμπα υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σύμφωνα με το οποίο τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Ωστόσο, παρά τους πανηγυρικούς τόνους που επιχείρησε να δώσει η Άγκυρα στην παράνομη συμφωνία, οι αντιδράσεις ήταν πολλαπλές και έντονες.

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία ως «παράνομη», επικαλούμενο την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Σούκρι.

«Χαστούκι» της Ε.Ε. στην Τουρκία

Γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά και των Βρυξελλών, που έσπευσαν να καταδικάσουν τη συμφωνία.

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, και τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, διατηρώντας την ψυχραιμία της «απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων». Το μήνυμα ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή» έχει φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Την Πέμπτη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της Τουρκίας, και επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να το κάνει παρόντος του κ. Ερντογάν, εκθέτοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόταση δυσπιστίας: Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή - Η διαχωριστική γραμμή Μητσοτάκη

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θα κλείσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης...

Μαρινάκης σε Κεχαγιά για Προανακριτική: Πυροτέχνημα από ανεύθυνη αντιπολίτευση

Πυροτέχνημα από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση χαρακτήρισε την πρόταση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλας Κεχαγιά να συμφωνήσει η ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα ...

Μαρινάκης: Να σταματήσει η τυμβωρυχία για τα Τέμπη - Ο Παππάς αποκάλυψε ότι υπήρχε προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Να σταματήσει την τυμβωρυχία για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ζήτησε από την Aντιπολίτευση ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στη Βουλή επί της Πρότασης Δυσπιστίας της Αντιπολίτευσης...

Φόρτωση άρθρων...