Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Τραυματισμένος» βγήκε ο Τσίπρας από την Πολιτική Γραμματεία – Όλο το παρασκήνιο (ονόματα)

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένη με το κόμμα της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης να παραμένει χωρισμένο σε «στρατόπεδα». Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χθες εκλέχτηκε νέα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Ράνια Σβίγκου και αναπληρωτή της ο Γιώργος Βασιλειάδης, με ποσοστό που άγγιξε το 76,5%.

Τα δύο νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν και τυπικά σήμερα στην πρώτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τις νέες κομματικές τους ιδιότητες, αλλά και με τη φιλοδοξία να συμβάλουν καθοριστικά στην ανοδική πορεία του κόμματος.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την Ράνια Σβίγκου για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκάλεσε εσωκομματικό ντόμινο, αφού πέτυχε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, σκορπίζοντας αμηχανία ιδίως στους κόλπους της «Ομπρέλας», με δεδομένο ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος ανήκει παραδοσιακά στην αριστερόστροφη τάση της Κουμουνδούρου. 

Ως ένδειξη της ίδιας αμηχανίας ερμηνεύεται και το γεγονός ότι η «Ομπρέλα» κατέθεσε επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Νίκου Φίλη, Πάνου Λάμπρου, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Αννέτα Καββαδία, για την νέα Πολιτική Γραμματεία.

Ο Θοδωρής Δρίτσας από την «Ομπρέλα» φέρεται να υποστήριξε ότι όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία, δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας, «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Σβίγκου.

Απαντώντας στον Θοδωρή Δρίτσα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας. Όπως παρατήρησε, μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο ίδιος κατέθεσε μια πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα, φέρεται να επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το λόγο επί προσωπικού έλαβε και η Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας ότι την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση βρίσκονται, δηλαδή είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα.

Ωστόσο, αντιρρήσεις για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου στη θέση της Γραμματέα φέρεται να εξέφρασε ανοιχτά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και ο «προεδρικός» Παύλος Πολάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός είπε ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος. 

Απαντώντας με τη σειρά του στον Παύλο Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος των 172.000 κομματικών μελών, καθώς και ότι τα νέα μέλη εκφράζει καθεμία και καθένας από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
5612343

Κατά διάρκεια των παρεμβάσεων και άλλων στελεχών του κόμματος, ο Στέλιος Παππάς φέρεται να πρότεινε να στηθούν δύο κάλπες, μία για τη Γραμματέα και μία για τον Αναπληρωτή Γραμματέα, αντίθετα στην εισήγηση του Αλέξη  Τσίπρα για ενιαία κάλπη για τα δύο νέα πρόσωπα στην κομματική ιεραρχία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη επικράτησε με ποσοστό 76,5%, συγκεντρώνοντας 228 ναι, 70 λευκά και μία άκυρη ψήφο.

Πρώτη ήρθε σε σταυρούς προτίμησης βγήκε η Όλγα Γεροβασίλη και ακολούθησαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΡΑΠΗ - ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παύλος Μαρινάκης: Οι 3 παρεμβάσεις για την ακρίβεια -Επίδομα μητρότητας: Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον €10.000

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεδίπλωσε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλώντας στο Mega τ...

Φόρτωση άρθρων...