Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ελληνικών νησιών» (Video)

Πολιτική

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους από την Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο εθνικό δίκτυο TRT.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα πως ψευδώς υποστηρίζει πως δέχεται απειλές από την Ελλάδα και πως θα διεθνοποιήσει το θέμα.

«Απόστείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε ο όρος», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

«Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα λέει πως αισθάνεται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στα νησιά νησί; 
Δεν λέει την αλήθεια. Πάντα λέει ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνη. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πολιτικός, επανέλαβε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από καμία διεκδίκησή της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο κατηγορώντας προκλητικά Αθήνα και Λευκωσία πως παραβιάζουν με τις ενέργειές την… τουρκική υφαλοκριπίδα. 

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Η Ε/Κ και η Ελλάδα παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές.

Κάποιες φορές μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας, με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Αν αφορά επιστημονική έρευνα μόνο εάν συνεργαστούν με την Τουρκία και πάρουν άδεια μπορεί να προχωρήσει. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ο Λευτέρης Πετρούνιας για ακόμα μία φορά έφερε την Ελλάδα στην κορυφή – Θερμά συγχαρητήρια

«Σε ευχαριστούμε Λευτέρη. Θερμά συγχαρητήρια!», ανέφερε o Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, μετά το χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτ...

Σε Ικαρία και Φούρνους ο Κασσελάκης (Photos)

Την Ικαρία και τους Φούρνους επισκέφτηκε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς και κατοίκους των νησιών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο...

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Φόρτωση άρθρων...