Τέλος δεν έχουν οι προκλητικές και οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Mιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον πέντε με δέκα φορές την ημέρα.