Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Βορίδης για την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Κριτήριο η ποινική καταδίκη»

«Μόνη προϋπόθεση που θέτει η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη είναι η ποινική καταδίκη... Η πολιτική παράδοση της Ελλάδας δεν θέλει δικαστικό έλεγχο των προγραμμάτων ή της ιδεολογίας ενός κόμματος». 

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λίγη ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ακόμα ότι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει πλέον εάν ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος. 

Επίσης, σημείωσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ουσιαστικά έρχεται να αντιμετωπίσει την αντινομία που υπήρχε από την απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και του Αρείου Πάγου που θα προχωρούσε στην ανακήρυξη του ως αρχηγό κόμματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμα ότι η τροπολογία επεκτείνει το εύρος των συνεπειών και στο κόμμα - εκτός από τις χρηματοδότηση και την προβολή που προέβλεπε η ρύθμιση του 2021 - και παράλληλα θέτει ουσιαστικούς λόγους για την ανακήρυξή του που συνδέονται με το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο επισημαίνει ότι... «οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Τέλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα στην διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας στη Βουλή και τόνισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές αλλαγές που θέσουν στην κρίση της δικαιοσύνης ιδεολογικά η προγραμματικά ζητήματα.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανέλυσε την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα, που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Η διάταξη είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων», ανέφερε.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ρύθμιση ανταποκρίνεται στην καταστατική και ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας «να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης από Καλαμαριά: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την κοινωνία των πολιτών

«Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ώστε να αποδοκιμαστεί μία πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που περιφρονεί την αυτοδιοίκηση, τους εκλεγμένους δημάρ...

Β. Κικίλιας από Λάρισα: Ήμασταν όλοι μαζί εδώ σε μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια

«Υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Ήμασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμ...

Φόρτωση άρθρων...