Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Βουλή: Απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τη «συγγνώμη»

Σκληρή μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία δεν φαίνεται να έχει ρωγμές με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στη σφοδρότητα που χαρακτήρισε την αντιπαράθεση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει με πολύ σκληρό τρόπο στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και με αφορμή ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει κάκιστες και τραγικές επιδόσεις σε ανάλογες καταστάσεις.

Ενδεικτικό της πόλωσης που πλέον επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν απροσδόκητα μάλλον και εκτός προγράμματος, σε μία αντιπαράθεση το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης, πριν την τελική σημερινή αναμέτρηση. Για διαφορετικούς λόγους πιθανόν λόγους: ο μεν κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει τίποτα αναπάντητο από όσα καταλόγιζε στην κυβέρνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δε κ. Τσίπρας επιδίωκε να δώσει ένα «έξτρα» ενδιαφέρον στη διαδικασία, στέλνοντας κι ένα μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής ότι εκείνος παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην κεντροαριστερά και όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Άλλωστε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλά το πρωί της Κυριακής στην κοινοβουλευτική του ομάδα και ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να επισκιάσει αυτό το γεγονός, έστω και για λίγες ώρες, μία συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προεόρτια της σημερινής Ολομέλειας

Το χθεσινοβραδινό σκηνικό λειτουργεί ως προεόρτιο για τα όσα αναμένεται να συμβούν σήμερα. Αφορμή για το ξέσπασμα της κόντρας ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα στην ομιλία, που έκανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, για να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα είπε ο υπουργός και λαμβάνοντας το λόγο, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι η συγγνώμη που ζήτησε από τους πολίτες ήταν προσχηματική. «Ζητήσατε, είπατε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα να μας είπατε που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη; Η εταιρεία της Αττικής Οδού άλλα λέει. Λέει ότι σας είπε να σταματήσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά. Είναι δυνατόν να μην έχετε καταγράψει τι πρότεινε ο κάθε ένας στην σύσκεψη που κάνατε; Και θέλετε μετά να σας πιστέψουμε; Ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι προσχηματική και θα σας κρίνει ο λαός» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η παρέμβασή του προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θύμισε στον κ. Τσίπρα τα όσα έγιναν επί των δικών του ημερών: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε μετά από κάποιους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα πρόθεση να επαναφέρω την συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα.

Σε συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση. Μιλάτε εδώ για ήθος και ύφος. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε την ζωή σε 100 συμπολίτες μας ή ότι δεν κάνατε εκκένωση. Δεν ήταν γι' αυτό. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί και ρωτούσατε δήθεν πότε πετάνε τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ύφος και ήθος της δικής σας εξουσίας που στιγμάτισε και ενεγράφη στην συνείδηση του λαού» είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε «η υποχρέωση της Αττικής Οδού να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2 χιλιάδες ευρώ δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει».

Και πρόσθεσε απαντώντας στις αιτιάσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Αναφερθήκατε στις 2 συσκέψεις που έγιναν για την προετοιμασία ενόψει της κακοκαιρίας και αναφερθήκατε στην μη τήρηση πρακτικών. Ποιος έχει δίκιο λέτε; Η Αττική Οδός - παίρνοντας το μέρος της - ή το υπουργείο; Δεν μου λέτε; Αν τα έκαναν καλά οι Αττικές Διαδρομές, γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και γιατί δέχθηκε τις αποζημιώσεις; Επαναλαμβάνω, μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν».

Οι θέσεις Στυλιανίδη και Καραμανλή

Νωρίτερα ο κ. Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι υπήρχε σχέδιο, αλλά όχι συντονισμός και επέρριψε τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού για το χάος.

Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν στην Αττική Οδό, ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνοντας ότι «σε 20 ημέρες από σήμερα θα έχουμε το πόρισμα» για το τι έγινε, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισήμανε ότι «η απαγόρευση για τα βαρέα οχήματα δεν εφαρμόστηκε στην Αττική Οδό με ευθύνη της εταιρείας».

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στα σενάρια πρόωρων εκλογών, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη είπε «αν θέλετε όπως είπατε να ζητήσετε συγγνώμη, τότε η μοναδική συγγνώμη που είναι αποδεκτή είναι η προκήρυξη εκλογών». Η βουλευτής της ΝΔ απάντησε στον κ. Σκουρλέτη λέγοντας «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη γιατί καμιά φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Μην έχετε λοιπόν βεβαιότητες».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Παππά περί προσυνεννόησης - «Φαντασιώσεις», λέει το ΠΑΣΟΚ

Θύελλα αντιδράσεων «σήκωσε» ο Νίκος Παππάς μετά την επίμαχη δήλωσή του ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά...

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας»

Ένταση επικρατεί στη Βουλή, όπου συζητείται η Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρενέβη κάνοντας λόγο για «ψεκασμένες θεωρίες» κυβερ...

Φόρτωση άρθρων...