Τρίτη
13 Οκτωβρίου 2026

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση για το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα

Πολιτική

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο αποτελεί πρωτοβουλία των υπουργών Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρη Παπαστεργίου και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Η ψήφισή του στην Ολομέλεια προγραμματίζεται για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσαν οι τρεις υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εχθές, Δευτέρα, το σχέδιο νόμου στοχεύει στην προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο και στην πρόληψη του εθισμού τους.

Περισσότερα μέτρα για την προστασία των παιδιών

Εκτός από τους περιοριστικούς όρους για τα παιδιά, το νομοσχέδιο εισάγει και υποχρεώσεις για τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν την ευθύνη αξιολόγησης των ηλικιών. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ηλικιακό όριο 15 ετών για την πρόσβαση των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έναρξη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2027.

Η νομοθετική παρέμβαση απαντά στους κινδύνους από την αλγοριθμική ενίσχυση της παρατεταμένης χρήσης, όπως οι διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης, η κοινωνική απομόνωση και η έκθεση σε διαδικτυακό εκφοβισμό ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Η παρέμβαση συμπληρώνει εργαλεία που ήδη λειτουργούν, όπως το parco.gov.gr και το Kids Wallet, καθώς και τον περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Οι βασικές ρυθμίσεις

Όριο πρόσβασης στα 15 έτη: Απαγορεύεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που καλύπτει η ρύθμιση για ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Ευθύνη των πλατφορμών: Οι πάροχοι υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατάλληλες, αναλογικές και αξιόπιστες μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας.

Προστασία της ιδιωτικότητας: Το Gov.gr Wallet και το Kids Wallet αποτελούν ενδεικτικά εργαλεία επαλήθευσης μέσω «διακριτικών ηλικίας», με χρήση μόνο των απολύτως αναγκαίων προσωπικών δεδομένων. Δεν επιβάλλεται μία αποκλειστική τεχνολογική λύση.

Ευρωπαϊκή εποπτεία και κυρώσεις: Η εφαρμογή αξιοποιεί τους μηχανισμούς της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), με συνεργασία των αρμόδιων ελληνικών αρχών, της αρχής της χώρας εγκατάστασης κάθε πλατφόρμας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ο Έρικ Ντίτερς μου οφείλει 150.000 δολάρια για συνεργασία μας πριν γίνω πρέσβης

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ περνά στην αντεπίθεση απέναντι στον Έρικ Ντίτερς, με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός σχολιαστής εξακολουθεί να...

Φόρτωση άρθρων...