Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ένταση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Βουλής για την παραχώρηση αίθουσας της Γερουσίας

Πολιτική

Ένα απροσδόκητο εμπόδιο συνάντησε το ΚΙΝΑΛ στο αίτημα που κατέθεσε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχεδίαζε να μιλήσει στους βουλευτές του κόμματός του την Κυριακή, πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δώσει το στίγμα του. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης, επεδίωκε να ξεπεράσει το μειονέκτημα της κοινοβουλευτικής απουσίας του από τέτοιες μεγάλες μάχες, καθώς δεν είναι βουλευτής.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ ενημέρωσε πως η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 30.1 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Η κόντρα Τασούλα - Κατρίνη

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 απόψε, αρνήθηκε το αίτημα να διατεθεί η αίθουσα γεγονός που οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνη.

«Μαθαίνουμε ότι σε ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν δίνεται για συνεδρίες κοινοβουλευτικής του επιτροπής αίθουσα για να γίνει συνεδρίαση του και θα ήθελα να ακούσω και από τα υπόλοιπα κόμματα όλους εκπροσώπους των πτερύγων της Βουλής για το αν συμφωνούν σε αυτή την ατυχή πρώτη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κατρίνης.

Απαντώντας ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε ένα κόμμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε το κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών. Ούτε να θυμώσω θέλω ούτε κάτι άλλο θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν γίνεται κάτι τέτοιο εκτός κοινοβουλίου. Προφανώς ήταν να μην γίνει αυτή διαδικασία αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Ανδρουλάκης θα δυσαρεστηθεί αφάνταστα αν μάθει τις αποφάσεις αλλά δεν μπορώ να του κάνω τέτοιες κινήσεις όταν η Βουλή έχει τέτοια κορυφαία διαδικασία».

«Για λόγους αρχής θα μπορούσατε να πείτε ότι από δω και στο εξής κύριε πρόεδρε. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζετε μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ‘ενός ανδρός αρχή’ αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο» αποκρίθηκε ο επικεφαλης της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε ‘ενός ανδρός αρχή’ υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη - Τασούλα

Νωρίτερα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, όπου ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις και επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 12 το μεσημέρι.

Αντιδημοκρατική η απόφαση λέει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του:

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό

Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες για τον πληθωρισμό. «Η εικονική πραγματικότητα σ...

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Είχαμε πει ότι θα κάνουμε την χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται

Στην εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το έργο ο χρόνος που θα απαιτείται για τ...

Φόρτωση άρθρων...