Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Βουλή: Υπερψήφισαν όλοι πλην Σαμαρά την τροπολογία για το μεταναστευτικό

Με ευρεία μειοψηφία 262 βουλευτών υπερψηφίστηκε το άρθρο για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης που εισάγει νέο, έκτακτο πλαίσιο παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες.

Την τροπολογία καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της ρύθμισης τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς, ενώ καταψήφισαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς αφού ψήφισε στη συνέχεια σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα, και όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες: 

  • να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  • να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,
  • να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  • να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

«Ουδέν σχόλιον»

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η λακωνική αντίδραση του Μαξίμου στην καταψήφιση της τροπολογίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Κυβέρνηση είχε θέσει στους βουλευτές της ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας τον πρώην Πρωθυπουργό που είχε αντιδράσει έντονα στο περιεχόμενο της τροπολογίας Καιρίδη και είχε καλέσει την Κυβέρνηση να την αποσύρει.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ότι το περιεχόμενό της δεν συνιστά αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. 

«Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα»

«Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα και όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε» είπε Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους, μετά την ψηφοφορία. 
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα της ολομέλειας, πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. 
Πλην του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προβληματισμό έχουν εκφράσει και έξι κυβερνητικοί βουλευτές. 

Πρόκειται για τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Μπάμπη Αθανασίου και Στράτο Σιμόπουλο, οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Κώστα Καραγκούνη, και Ανδρέα Κατσανιώτη εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Ποιοι απουσίαζαν από την ψηφοφορία 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και οι τρεις βουλευτές από το κόμμα «Σπαρτιάτες», Γιώργος Ασπιώτης, Πέτρος Δημητριάδης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Χίο και Σάμο επισκέφθηκε ο Κασσελάκης (Photos)

Στη Χίο έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άφιξή του στο λι...

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Φόρτωση άρθρων...