Σαββάτο
16 Μαΐου 2026

Χαρδαλιάς: «Το μεγαλύτερο στοίχημά μου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου - Κανένας Δήμος πίσω, καμία γειτονιά ξεχασμένη»

Την αναγκαιότητα μητροπολιτικής διαχείρισης των σημαντικότερων προβλημάτων υπογραμμίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναπτύσσει το σχέδιό του για την υλοποίηση 300+1 έργων άνω των 2,5 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζει «μοναδική ευκαιρία» το Final Four της Αθήνας.

Ως «το μεγαλύτερο κοινωνικό στοίχημα της θητείας του» χαρακτηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου ο Περιφερειάρχης Αττικής παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα «Today Press» και τη δημοσιογράφο Μάρθα Λεκκάκου.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια Αττική δύο και τριών ταχυτήτων, δεν γίνεται άλλες περιοχές να τρέχουν μπροστά κι άλλες να μένουν για δεκαετίες πίσω. Η ισόρροπη ανάπτυξη, δεν αποτελεί ένα σύνθημα, εμπεριέχει ένα ολόκληρο σχέδιο Επί παραδείγματι, στη Δυτική Αττική, έχουμε βάλει μπροστά ένα ολιστικό πρόγραμμα 545 εκατομμύρια ευρώ, διότι εκεί υπάρχουν συσσωρευμένες αδικίες πολλών ετών. Στον Πειραιά προχωρούν κρίσιμες αντιπλημμυρικές και αστικές παρεμβάσεις. Στην Ανατολική Αττική, η Πολιτική Προστασία, τα ρέματα και οι υποδομές είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ στο Κέντρο χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές, στέγη, δημόσιος χώρος. Αυτή είναι η δική μου γραμμή: κανένας Δήμος πίσω, καμία γειτονιά ξεχασμένη» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Δεν περιμένουμε να εκδηλωθεί το πρόβλημα για να τρέξουμε πίσω του, αλλά φροντίζουμε ώστε να μην συμβεί»

Ερωτηθείς για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας είναι και φέτος έτοιμη να συνδράμει με όλες τα δυνάμεις της στην προστασία του Λεκανοπεδίου. Όπως είπε: «Δίνουμε βάρος στην επιτήρηση, στην άμεση ενημέρωση, στη συνεργασία με τους Δήμους, στην αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων και στην ταχεία κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού, όπου χρειάζεται. Με τη λογική πως δεν περιμένουμε να εκδηλωθεί το πρόβλημα για να τρέξουμε πίσω του, αλλά φροντίζουμε ώστε να μην συμβεί».

Ακόμα, προσθέτει: «Καλούμαστε να παρέμβουμε επικουρικά, όπου και όποτε χρειαστεί, πάντα στο πλαίσιο του εθνικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που καταρτίζει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στέκομαι σε αυτό το σημείο, διότι υπάρχει μια διαδεδομένη παρανόηση, ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια για την αντιπυρική προστασία. Δεν είναι. Παραδέχομαι, βέβαια, ότι γι' αυτή την παρανόηση φταίω κι εγώ - έστω και άθελά μου. Διότι, στη συνείδηση του κόσμου, ύστερα από τόσο πολλά χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο, οι συμπολίτες μου με έχουν ταυτίσει, θα έλεγα προσωπικά, με την Πολιτική Προστασία. Μεγάλη τιμή για εμένα, αλλά στην πράξη, σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές και, γενικότερα, στις φυσικές καταστροφές, το γενικό πρόσταγμα έχει το αρμόδιο Υπουργείο κι όχι η Περιφέρεια Αττικής, όσο ευαίσθητοι κι εάν είμαστε σε αυτό το θέμα».

«Σε καταστάσεις κρίσεων και στα μεγάλα προβλήματα απαιτείται ενιαίος μητροπολιτικός συντονισμός»

Στη συνέντευξή του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε παράλληλα πως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων απαιτείται ένας ενιαίος μητροπολιτικός συντονισμός μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και κεντρικού κράτους, με καθαρή ευθύνη και λογοδοσία. «Όταν ξεσπά μια κρίση, ιδίως μια φυσική καταστροφή, δεν μπορεί να λειτουργεί ο καθένας μόνος του. Δήμοι, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και κεντρικό κράτος πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα ως ένας ενιαίος μηχανισμός. Το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται γενναίες αλλαγές. Η Αττική είναι μητροπολιτική περιφέρεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, κυκλοφοριακό και απορρίμματα με αποσπασματικές αρμοδιότητες. Χρειάζεται ενιαίος μητροπολιτικός συντονισμός, με καθαρή ευθύνη και λογοδοσία. Κι αυτό ακριβώς διεκδικούμε. Όχι για να πάρουμε τίτλους, αλλά για να λύνουμε προβλήματα πιο γρήγορα».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Δεν νοείται να σχεδιάζει ο καθένας μόνος του και μετά να αναρωτιόμαστε γιατί καθυστερούμε. Γι' αυτό και η Περιφέρεια Αττικής διεκδικεί να έχει καθαρό ρόλο συντονισμού και λογοδοσίας, με βάση χρονοδιαγράμματα και όχι λόγια. Με τα απαραίτητα εργαλεία και αντίστοιχη, επαρκή χρηματοδότηση. Έτσι δουλεύουν οι σοβαρές σύγχρονες μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο».

«Πρώτη η Περιφέρεια Αττικής στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πρόγραμμα υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο που φιλοδοξούν ν' αλλάξουν την εικόνα της Αττικής μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα εμφανίστηκε «εξαιρετικά ικανοποιημένος», διότι τα πιο ώριμα και προχωρημένα εξ αυτών, δεν σχετίζονται με έργα βιτρίνας αλλά με υποδομές και παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν καίρια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, έχει τεθεί σε προτεραιότητα ένα μεγάλο πλέγμα 300 + 1 έργων σε συνεργασία με τους 66 Δήμους: αντιπλημμυρικά, σχολική στέγη, οδική ασφάλεια, κοινωνικές δομές, αναπλάσεις, απορρίμματα και μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις.

Σχετικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα στοιχεία δείχνουν πως η Περιφέρεια Αττικής «είναι η πρώτη σε απορρόφηση Περιφέρεια στη χώρα, έχοντας επιτύχει ένα ποσοστό της τάξης του 90% στην ενεργοποίηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ. «Το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Αττική και δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάει χαμένη ούτε μία από τις δυνατότητες που ανοίγονται. Ο στόχος μου είναι απλός: κάθε διαθέσιμο ευρώ να γίνεται έργο με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα» όπως είπε.

«Το Final Four αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας»

Αναφορικά με τη διεξαγωγή του Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα (22 - 24 Μαΐου) με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία «να αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής μας. Και σε τέτοιου είδους διοργανώσεις δεν χωρούν προχειρότητες. Βρισκόμαστε διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Euroleague, με το ΟΑΚΑ, την Κυβέρνηση, τον Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η διοργάνωση να είναι ασφαλής, οργανωμένη και αντάξια της εικόνας που θέλουμε για την Αθήνα. Το πλάνο δεν αφορά μόνο στο στάδιο και τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις καθαυτές. Αφορά επίσης μετακινήσεις, προσβασιμότητα, φιλάθλους, επισκέπτες, ασφάλεια, τουριστική προβολή, λειτουργία της πόλης. Θέλουμε ο επισκέπτης να έρθει, να εξυπηρετηθεί, να αισθανθεί ασφαλής και να φύγει με την αίσθηση μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης, που ξέρει να οργανώνει μεγάλα γεγονότα. Γιατί τέτοιες διοργανώσεις δεν είναι μόνο αθλητισμός. Είναι οικονομία, τουρισμός, εικόνα, αυτοπεποίθηση».

Αντιστοίχως, η επικείμενη εξειδικευμένη έκθεση OTA EXPO 2026 που αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα το διήμερο 8-9 Ιουνίου, «αντιμετωπίζεται από εμάς ως ένα εφαλτήριο για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Αττικής και τη σύνδεσή της με τους επενδυτές από το εξωτερικό» όπως είπε. «Η έκθεση, πρόσθεσε, είναι ένα ραντεβού όπου θα δούμε στην πράξη πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία στα χέρια μας. Στόχος είναι να φύγουμε από αυτή με νέες λύσεις που θα υιοθετηθούν άμεσα».

«Βάλαμε τάξη, αποκτήσαμε αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και θέσαμε ως κανόνα τη λογοδοσία»

Σε ερώτηση για το μεγαλύτερο πολιτικό επίτευγμα που έχει πετύχει μέχρι στιγμής και για το τί θα ήθελε να λένε οι πολίτες για τη διοίκησή του το 2028, ο Περιφερειάρχης Αττικής απάντησε πως ως σημαντικότερο επίτευγμα θεωρεί το γεγονός ότι «βάλαμε τάξη, αποκτήσαμε αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, προσδώσαμε ρυθμό και θέσαμε ως κανόνα τη λογοδοσία. Ξεμπλοκάραμε έργα, δρομολογήσαμε κρίσιμες παρεμβάσεις και θέσαμε σε προτεραιότητα εκατοντάδες έργα. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι μπροστά μας. Από τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και τη συντήρηση των υφιστάμενων, ως τα ρέματα και τα αντιπλημμυρικά, την οδοποιία, τις παιδικές χαρές και τις κοινωνικές δομές, κάθε μέρα γίνεται και κρίνεται έργο που δεν έχει ξανασυμβεί στην Αττική, τουλάχιστον από την περίοδο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Και κατέληξε: «Για τη διοίκησή μας, θα ήθελα το 2028 να λένε κάτι απλό: ότι δουλέψαμε. Ότι δεν κρυφτήκαμε πίσω από αρμοδιότητες, δεν χαθήκαμε στη γραφειοκρατία, δεν μοιράσαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ότι όπου μπορούσαμε να λύσουμε πρόβλημα, μπήκαμε μπροστά. Και όπου δεν μπορούσαμε μόνοι μας, πιέσαμε, συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο Ν.Δ.: Οι άξονες για την Ελλάδα του 2030 και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης – Το σημερινό πρόγραμμα

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών, διεθνών προσωπικοτήτων και με επίκεντρο την εξειδίκευση των πρ...

Φόρτωση άρθρων...