«Στόχος είναι, έως το τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης, να καταβληθεί η βασική ενίσχυση στους αγρότες και κτηνοτρόφους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή συνέντευξή του. Όπως πρόσθεσε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν προγράμματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώτο και τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Έγκριση του Σχεδίου Δράσης από την Κομισιόν
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης σχετικά με τις πληρωμές. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί αρκετοί το αμφισβητούσαν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζονταν από τον Ιούνιο ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια.
Ήδη, όπως είπε, έχουν ξεκινήσει πληρωμές για μικρότερα προγράμματα και μόνο αυτή την εβδομάδα καταβλήθηκαν 45 εκατ. ευρώ σε πάνω από 80.000 αγρότες.
Το νέο υβριδικό σύστημα ελέγχων
Η συμφωνία με την Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος θα εφαρμοστεί μεταβατικό υβριδικό σύστημα:
• Για τους γεωργούς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της Εφορίας – ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου.
• Για τους κτηνοτρόφους θα αξιοποιηθούν δεδομένα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του myDATA, καθώς και στοιχεία για παραδόσεις γάλακτος, κρέατος και αγορές ζωοτροφών.
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι όσοι δήλωσαν ιδιωτικούς βοσκοτόπους θα λάβουν την αναλογούσα ενίσχυση, ενώ για όσους δήλωσαν δημόσιους βοσκοτόπους εγκαταλείπεται η «τεχνική λύση» και εφαρμόζεται πλέον το κριτήριο όμορων νομών.
Περισσευούμενα κονδύλια στους έντιμους αγρότες
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε:
«Συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα χρήματα που θα περισσέψουν λόγω πανωγραψιμάτων θα μείνουν στην Ελλάδα. Θα τα πάρουν οι έντιμοι αγρότες».
Από το 2026, θα τεθεί σε ισχύ ένα απολύτως σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα επιδοτήσεων, σχεδιασμένο σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Με την έλευση του 2025 θα ξεκινήσουν:
• Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις,
• Οι πληρωμές οικολογικών σχημάτων,
και στο τέλος θα γίνει κατανομή των ποσών που θα περισσέψουν στους αγρότες που πληρούν τους κανόνες.
Στήριξη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε τριπλό πακέτο μέτρων για τους κτηνοτρόφους:
1. Προτεραιοποίηση αποζημιώσεων για ζώα που θανατώθηκαν, έως 250 ευρώ ανά κεφάλι.
2. Αποζημιώσεις για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών.
3. Νέα μέτρα – εντός εβδομάδας – για στήριξη του χαμένου εισοδήματος για έναν χρόνο, μέχρι την ανασυγκρότηση των κοπαδιών.
Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα – Στρατηγική σημασία
Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδύσεις των ΗΠΑ:
• Chevron: επενδύσεις νοτίως της Κρήτης,
• ExxonMobil: εξορύξεις το 2027 δυτικά της Κέρκυρας,
• Στρατηγικά έργα στην Αλεξανδρούπολη,
• Ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ελευσίνας.
Τόνισε ότι η Ελλάδα υποδέχεται επενδύσεις, αλλά σέβεται απολύτως τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες παραχωρήσεων, όπως έγινε σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Καβάλα.
Προϋπολογισμός 2026 – Συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας
Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη:
• Αντανακλά σταθερά βήματα προόδου,
• Συνδυάζει χαμηλότερο χρέος και ελλείμματα με μειωμένους φόρους,
• Ενισχύει το κοινωνικό μέρισμα,
• Βασίζεται στην ταχεία ανάπτυξη και στη μείωση της φοροδιαφυγής.
«Δεν γίνονται θαύματα», κατέληξε, «αλλά η χώρα συνεχίζει μια ανοδική πορεία, μακριά από επικίνδυνους πειραματισμούς».
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοχύρωτη πολιτεία
Εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ: Αύξηση της συμμετοχής των μελών – Εκεί θα ψηφίσει ο Πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις