Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Νέες μονάδες για άνοια και εγκεφαλικά - Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις

Πολιτική

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στο ΕΣΥ από το βήμα του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023».

Στην ομιλία του τόνισε ότι πολλά έχουν αλλάξει από 2000 και μετά στον χώρο της υγείας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε τρεις τομείς αυτούς της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του προσδόκιμου ζωή και της πανδημίας της Covid-19 που όπως είπε διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κατεύθυνση της πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονές για επεμβάσεις αλλά και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. «Υπάρχει μια λίστα από αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν. Πρέπει στην αυξημένη ζήτηση να δημιουργήσουμε αυξημένη προσφορά των υπηρεσιών. Πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία και την απόδοση των νοσοκομείων μας. «Κλειδί» γι αυτή την αναβάθμιση είναι η καλή διοίκηση, σωστή λειτουργία και οικονομική διαχείριση, απόδοση και αξιολόγηση των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών», είπε.

«Επερχόμενη εθνική πανδημία» η άνοια - Τι πρέπει να γίνει

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «επερχόμενη εθνική πανδημία» την άνοια, λέγοντας ότι 450.000 άνθρωποι πάσχουν απ’ αυτή. «Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια και την κοινωνία. Πρέπει να χτίσουμε κέντρα αναφοράς για την άνοια, δομές για την φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους φροντιστές και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια. Πρόκειται για τεράστια νομικό και κοινωνικό ζήτημα», σχολίασε.
Ενώ, αναφερόμενος στα εγκεφαλικά επεισόδια τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 57.000 άνθρωποι ετησίως στη χώρα μας παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, με τους 11.000 να καταλήγουν και οι υπόλοιποι να αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία 19 μονάδων αυξημένης φροντίδας ανά την επικράτεια, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού συστήνονται έξι βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση και αεροδιακομιδή.
«Εκσυγχρονίζουμε τα τμήμα επειγόντων περιστατικών και διαμορφώνουμε 16 χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Αυτό το στόχο έχει το νομοσχέδιο για εθνικό δίκτυο τραύματος», τόνισε.

6.500 προσλήψεις εντός του 2024 στην Υγεία

Για την κακή εικόνα και κατάσταση που παρουσιάζουν σήμερα πολλά από τα νοσοκομεία της χώρας γεγονός που οδήγησε στην παύση ορισμένων διοικήσεων ο κ.Χρυσοχοΐδης είπε πως τα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών και λιγότερο της Θεσσαλονίκης μετρούν πάνω από 50 χρόνια ζωής. Ως εκ τούτου το υπουργείο προχωρά σε μελέτες για εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγοι για 6.500 προσλήψεις εντός του 2024, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. «Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για άγονες ειδικότητες και άγονες περιοχές. Η ανάδειξη 275 νέων επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αποτελεί την πρώτη χειροπιαστή πράξη ενάντια στο brain drain».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εθνική φαρμακευτική πολιτική, ένα πρόβλημα που όπως είπε έχει καταστεί αιώνιο. «Έχουμε νέα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά. Θεραπείες που δημιουργούν υψηλό κόστος, Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι για όλους τους Έλληνες, ανεξαιρέτως κοινωνικής ομάδας ή εισοδήματος, τα φάρμακα είναι απολύτως προσβάσιμα», τόνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την προσθήκη εφαρμογής AI στο gov.gr - Το πρόγραμμά του

Στην ΔΙΜΕΑ θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στις 10:00 θα επισκεφθεί τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ....

ΠΑΣΟΚ: Τα τρόφιμα τραβούν την ανηφόρα – Επικοινωνιακά τα «αγιοβασιλιάτικα καλάθια»

Για «επικοινωνιακή αντιμετώπιση» της ακρίβειας από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως τα «αγιοβασιλιάτικα καλάθια», προκαλούν τους αδύναμ...

Οικονόμου: Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη του 18χρονου που τραυμάτισε τον αστυνομικό

Τα συγχαρητήριά του στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του δράστη που τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό στου Ρέντη, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οι...

Φόρτωση άρθρων...