Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

ΥΠΕΞ: «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου»

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Στη Λιβύη υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα των εκλογών, θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε στρατιωτική εκπαίδευση και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά ζητήματα».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις Ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι «Σπαρτιάτες» στις Ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το υπόμνημα, «η πραγματική ηγεσία του κό...

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος (ονόματα)

Ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι του κόμματος. Οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είναι οι: Αεράκης Μιχάλη...

Φόρτωση άρθρων...