Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η οπαδική βία στο επίκεντρο

Πολιτική

Στο δεύτερο εξάμηνο της νέας κυβερνητικής της θητείας εισέρχεται ουσιαστικά από σήμερα η Νέα Δημοκρατία, καθώς στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει μέσα στην περίοδο αυτή η κυβέρνηση.

Ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει στην κυβέρνηση νέα μεταρρυθμιστική ορμή, ιδίως δε μετά τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για την τροπολογία για άδεια διαμονής σε μετανάστες.

Οι μεγάλοι στόχοι που θέτει ο πρωθυπουργός για το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ακρίβειας, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η βελτίωση της ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Κάπως έτσι, η σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού είναι εξαιρετικά πλούσια. Προτάσσεται, βεβαίως, η εμβληματική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με βάση το άρθρο 28 για τις διακρατικές συμφωνίες. Με βάση το πλαίσιο, κάθε ξένο πανεπιστήμιο που έρχεται στη χώρα μας και θα ιδρύει παράρτημα θα πρέπει να αδειοδοτείται και στη χώρα προέλευσης και εδώ, ενώ κάθε ίδρυμα θα καθορίζει αυτοβούλως τους όρους εισαγωγής για τους φοιτητές. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποιο οριζόντιο προαπαιτούμενο, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η βασική ιδέα του νομοσχεδίου σε σχέση με τα μη κρατικά ΑΕΙ είναι ότι όποιος έχει τις προϋποθέσεις θα παίρνει άδεια λειτουργίας, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος. Ωστόσο, η έγκριση -και αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία- θα είναι διπλή: τόσο από το κράτος όπου έχει την έδρα του το ξένο πανεπιστήμιο όσο και από τη δική μας Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας είναι περίπου γνωστά. Προκειμένου να απαντήσει στην -προκαταβολική- κριτική για «τα πανεπιστήμια του πρώτου ορόφου» (δηλαδή σχολές χωρίς σοβαρές υποδομές που θα διεκδικούν να δίνουν πανεπιστημιακά πτυχία) το νομοσχέδιο θέτει κτιριολογικά κριτήρια. Να υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο κτίριο όπου θα στεγάζονται οι βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενή κτίρια - όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Προφανώς θα υπάρχουν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις - για παράδειγμα, θα υπάρχει απαίτηση για ελάχιστο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν διδακτορικό, κάτι που -προφανώς- ισχύει στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά όχι και σε όλα τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας. Επίσης, με το νομοσχέδιο τίθενται και οικονομικές προϋποθέσεις: για παράδειγμα, οι εγγυητικές επιστολές θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει ένας κόφτης για όλους εκείνους που θα ήθελαν να μετατρέψουν σε πανεπιστήμια κάποια ΙΕΚ ή κολέγια υποβαθμισμένων σπουδών.

Μέτρα για την οπαδική βία

Από εκεί και πέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει το «πακέτο» για την επαναλειτουργία των γηπέδων. Εκεί πλέον τοποθετούνται κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση και αν δεν λειτουργούν πριν τον αγώνα, αυτός θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Η ταυτοπροσωπία θα επιβεβαιώνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του φιλάθλου και το εισιτήριο θα του έρχεται με βάση την τεχνολογία NFT στο wallet του για να το παρουσιάζει στο γήπεδο. Τέλος, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών, το οποίο θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία και θα περιλαμβάνει κυρώσεις όπως όπως π.χ. η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψεων οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη. Αυτή η ποινή θα αναβαθμίζεται, σε περίπτωση που μια ομάδα υποτροπιάζει. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εισαχθεί και η λεγόμενη «ρήτρα παραβατικότητας», για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, καθώς θα τους αποστερούνται έσοδα από το Στοίχημα και θα αποδίδονται υπέρ των σταδίων της χώρας.

Μπλε φάκελοι

Πέραν των άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναμένεται να μοιράσει στους υπουργούς και τους περίφημους «μπλε φακέλους», δηλαδή τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων τους για το 2024, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχουν περίπου 220 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να «τρέξουν» από την αρχή της νέας χρονιάς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: «Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού» (Photos)

Στα Γρεβενά περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κατ' αρχάς,...

Φόρτωση άρθρων...