Την ώρα που σύσσωμη η ελληνική αντιπολίτευση απορρίπτει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», μετά την ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, άνοιξε τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι βλέπει θετικά αυτή την πρόταση και είναι έτοιμος να προχωρήσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές, συμφωνεί με το erga omnes αλλά ζητά σταδιακή εφαρμογή του.
Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».
Τι λέει το Μαξίμου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο μετά την πρώτη αντίδραση των Σκοπίων, αναφέρεται:
«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις