Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Στέφανος Ντούσκος: O κωπηλάτης που έστειλε την Ελλάδα στην κορυφή

Η Ελλάδα κατακτά για τέταρτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία αλλά για πρώτη φορά το χρυσό

Αθλητισμός

Το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό χάρισε στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στην Ιαπωνία ο Στέφανος Ντούσκος.

Ο Ντούσκος κατάγεται από τα Ιωάννινα, είναι 24 ετών και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Ντανέιρο στη Βραζιλία, συμμετείχε μαζί με την ελληνική ομάδα στο αγώνισμα των ελαφρών τετράκοπων σκιφ, όπου τερμάτισε στην έκτη θέση. Στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα. 

Στο Τόκιο με μία εξαιρετική κούρσα στον τελικό του απλού σκιφ κωπηλασίας, ο Στέφανος Ντούσκος βγήκε πρώτος και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα, πέτυχε και ολυμπιακό ρεκόρ.

Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης πέτυχε χρόνο 06:40:45, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης ήταν τέταρτος μέχρι τα πρώτα 500 μέτρα της κούρσας, όμως στη συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό του και ανέβηκε στην πρώτη θέση, την οποία κράτησε μέχρι το τέλος.

Η Ελλάδα κατακτά για τέταρτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία αλλά για πρώτη φορά το χρυσό.

Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην Αθήνα το 2004 με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008 με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο).

Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο το 2012 από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών. Συνολικά η Ελλάδα έφτασε τα 122 μετάλλια στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 1896 έως και σήμερα.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω»

Μετά την εξαιρετική κούρσα ο Στέφανος Ντούσκος δήλωσε: «Αλήθεια, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι η καλύτερη κούρσα μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ο προπονητής μού ζήτησε να είμαι στα μετάλλια. Στα 750-800 μέτρα έκανα μια αλλαγή και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 έλεγα ότι δεν θα με δουν! Βάρεσαν αυτοί, βάρεσα κι εγώ, αλλά στα τελευταία 100 μέτρα είπα ότι δεν το χάνω.

Αφιερώνω το χρυσό σε όλους αυτούς που με βλέπουν, στους γονείς μου, στην κοπέλα μου, στην εθνική ομάδα, στον κ. Πολύμερο, στον προπονητή τον κ. Ποστιλιόνε, στον γιατρό και στον χορηγό μου», δήλωσε ο πανευτυχής Ντούσκος στην κάμερα της ΕΡΤ λίγο μετά το τέλος της φανταστικής προσπάθειάς του.

Έπειτα από την απονομή του χρυσού μεταλλίου ο Έλληνας κωπηλάτης: «Σκέφτηκα τα πάντα, όσους μας παρακολουθούν, την προπόνηση μου, τον προπονητή μου, την οικογένεια μου» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, τρέμω ολόκληρος. Πίστευα πως μπορώ να πάρω ένα μετάλλιο, αλλά όχι στο χρυσό. Ήταν κάτι εξωπραγματικό.

Πίστευα πως κάποια στιγμή θα πάω στους Ολυμπιακούς. Μετά την έκτη θέση στο Ρίο, είπα πως πρέπει να βελτιωθώ. Μετά είπα πως πρέπει να πετύχω την συμμετοχή στον τελικό. Από την στιγμή που το πέτυχα όλοι μου έστειλαν την θετική τους ενέργεια.

Ο προπονητής μου είπε να είμαι μέσα στα μετάλλιο, στην διάρκεια της κούρσας πίστεψα πως μπορώ να πάρω και το χρυσό μετάλλιο. Πίστευα πως είναι… άπιαστο το μετάλλιο με αυτούς τους αθλητές που είχα στην κούρσα. Θέλω να γυρίσω στου δικούς μου ανθρώπους και να τους δείξω το μετάλλιο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός: Έρχεται πρόγραμμα «φωτιά» με ημιτελικό Conference και τρία ελληνικά ντέρμπι σε 240 ώρες

Ο Ολυμπιακός από τις 22:00 της 9ης Μαΐου μέχρι την ίδια ώρα της 19ης του μηνός θα αντιμετωπίσει Αστον Βίλα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό - Κατά μέσο όρο θα παίζει ένα ματς-φωτιά κάθε 2,5...

Φόρτωση άρθρων...