Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Θρυλική πρόκριση στο final-4: O Ολυμπιακός κέρδισε 63-59 την Μπαρτσελόνα μέσα στη Βαρκελώνη

Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 24 Μαΐου, σε μια επική ρεβάνς του περσινού τελικού. Η Ελλάδα θα έχει  δύο ομάδες στο Final-Four για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Μεγάλη πρόκριση στο final-4 της Euroleague πήρε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 63-59 την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη στον πέμπτο προημιτελικό, έκαναν το 3-2 στη σειρά και πάνε Βερολίνο.

Η πειραϊκή ομάδα παίζοντας συγκλονιστική άμυνα μέσα στο "Παλάου Μπλαουγκράνα", είδε την κατάλληλη στιγμή τον Σακίλ ΜακΚίσικ να ηγείται επιθετικά, τον Κώστα Παπανικολάου να δίνει τη χαριστική βολή και πήραν μια τεράστια νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα που τους στέλνει στο Final-Four της Euroleague.

Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 24 Μαΐου, σε μια επική ρεβάνς του περσινού τελικού. Συγκλονιστικός Μιλουτίνοφ κράτησε τον Ολυμπιακό στο κάκιστο επιθετικό του διάστημα. Η Ελλάδα θα έχει  δύο ομάδες στο Final-Four για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Καλάθια με το "σταγονόμετρο" στην πρώτη περίοδο

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά στην άμυνά του. Αλλά μόνο εκεί. Οι ερυθρόλευκοι είδαν τον Τόμας Γουόκαπ να αποχωρεί από νωρίς με δύο φάουλ όμως μόνο στα "μετόπισθεν" δεν υστέρησαν. Το πρόβλημά τους ήταν στην επίθεση. Διστακτικότητα, άστοχα σουτ και κυρίως λάθη που οδηγούσαν σε αιφνιδιασμούς των "Μπλαουγκράνα". "Καλό νέο" το δεύτερο φάουλ του Λαπροβίτολα ο οποίος ήταν ο νούμερο ένα επιθετικός πόλος των γηπεδούχων.

Όσο όμως οι άμυνες έβγαιναν (12 πόντους δέχθηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο), ρυθμός δεν ερχόταν στην επίθεση. Ο Αϊζάια Κάνααν ήταν ξανά άστοχος ενώ οι ερυθρόλευκοι τελείωσαν συνολικά με 9 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Παπανικολάου πέτυχε το μόνο τρίποντο για τους ερυθρόλευκους που βρήκαν ακόμη μόλις δύο δίποντα (1/6 τρίποντα, 2/8 τρίποντα, 3 ασίστ, 6 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο). 

Θραύση στους "αιθέρες" ο Μιλουτίνοφ, άστοχοι και οι δύο από την περιφέρεια, μόλις στο -2 στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ συνέχισε να είναι απολαυστικός προστατεύοντας το ερυθρόλευκο καλάθι και κερδίζοντας σχεδόν κάθε μάχη από τον Βίλι Ερνανγκόμεθ. Παρ' όλα αυτά αυτός που δεν είχε αντίστοιχα καλό πέρασμα από το παρκέ ήταν ο Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Σέρβος φόργουορντ αναλώθηκε σε διαμαρτυρίες, πήγε αναγκαστικά στον πάγκο με δύο φάουλ, με τον Πίτερς να επιστρέφει. 

Το κυριότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο πέραν της αφλογιστίας από την περίμετρο ήταν τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ της Μπάρτσα. Λογικό αφού ο Πετρούσεφ κάνει σπουδαία δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Παρ' όλα αυτά τα ποσοστά στα δίποντα ανέβηκαν, τα ποσοστά των "Μπλαουγκράνα" στα τρίποντα έπεσε κατακόρυφα, γι' αυτό και οι Πειραιώτες έκλεισαν το κάκιστο επιθετικά ημίχρονό τους μόλις στο -2 (27-25).

Τα τρίποντα συνέχισαν να αγνοούνται για τον Ολυμπιακό στην τρίτη περίοδο

Με τον Πετρούσεφ αντί του Πίτερς ξεκίνησε στο τρίτο δεκάλεπτο ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Το πρόβλημα των περιφερειακών σουτ παρέμενε άλυτο, ευτυχώς όμως και για τις δύο ομάδες. Έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι, ένα ξέσπασμα δύο τριών διαδοχικών τριπόντων ίσως καθόριζε την έκβαση της αναμέτρησης. Πάνω που ο Αμπρίνες έδωσε +8 με τρίποντο, ο Γουόκαπ απάντησε με το πρώτο τρίποντο των ερυθρόλευκων μετά την πρώτη περίοδο και εκείνο του Παπανικολάου.

Η έλλειψε συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης φάνηκε σε έναν αιφνιδιασμό τέσσερις εναντίον ενός με τον Πετρούσεφ να βλέπει την μπάλα να γλιστράει από τα χέρια του αλλά και από τα λάθη και τις άστοχες βολές του Κάνααν που έπαιζε ξανά με χαλασμένο μυαλό. Αυτός που δεν είχε χαλασμένο μυαλό ήταν ξανά ο Κώστας Παπανικολάου ο οποίος με τρίποντο ισοφάρισε (40-40). Οι ερυθρόλευκοι όμως δεν προσπέρασαν με Γκος και Πετρούσεφ και το παιχνίδι ξεκινούσε από το "μηδέν" στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός πήρε το ματς χάρη σε άμυνα και ΜακΚίσικ

Στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου δεν άλλαξε τίποτα. Ο Ρούμπιο συνέχισε να κάνει καταπληκτική δουλειά στην άμυνα και οι ερυθρόλευκοι αναζητούσαν αυτόν που με μια προσωπική ενέργεια θα έδινε το κάτι διαφορετικό στην κάκιστη και μονότονη επίθεση των ερυθρόλευκων. Ο Μπαρτζώκας είχε θέσει εκτός παιχνιδιού τον Πίτερς και πήγαινε να πάρει το παιχνίδι ξανά από την άμυνα. Όμως αυτό δεν αρκούσε. Ο Λαπροβίτολα κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ από τον Πετρούσεφ (σιγά μη δε δινόταν) και τότε οι "Μπλαουγκράνα" βρήκαν +5 (47-42).

Ο Ολυμπιακός κράτησε για αρκετή ώρα την Μπάρτσα στους 47 (ο Παπανικολάου μπήκε αντί του Πετρούσεφ) όμως δεν μπορούσε να προσπεράσει μέχρι ο ΜακΚίσικ να βάλει αποφασιστικό τρίποντο, ένα πεντάλεπτο πριν το φινάλε (47-49). Ο Αμπρίνες ισοφάρισε και η επίθεση κόλλησε εκ νέου. Ο ΜακΚίσικ όμως ήταν αυτός που την ξεκόλλησε ξανά με τρίποντο και φάουλ (αστόχησε όμως στη βολή). Άλλη μια άμυνα βγήκε και ο "Shaq-Attack" έδωσε +5 (49-54) την κατάλληλη στιγμή με τον αρχηγό να δίνει +8 με απίθανο τρίποντο. 

Ο Μουσταφά Φαλ έχασε ζευγάρι βολών για το +10 όμως ο Αμπρίνες αστόχησε και εκείνος στη μία (50-57) με 1:54' να απομένει. Η Μπατσελόνα όμως επέστρεψε με τον Ολυμπιακό να αστοχεί. Η άμυνα όμως βγήκε και ο Μιλουτίνοφ το τελείωσε με κάρφωμα αφού ο Γκριμάου δεν είπε στους παίκτες του να κάνουν φάουλ. Ο Αμπρίνες έβαλε κατευθείαν δίποντο και η ιστορία πήγε στη ρουλέτα των βολών. 

Ο κλήρος έπεσε στον Κάνααν τον οποίο ο Μπαρτζώκας έβαλε για αυτόν τον λόγο στο παρκέ. Ο "Ησαΐας" τις έβαλε! Ο Παπανικολάου επίσης τις έβαλε μετά από συγκλονιστικό κλέψιμο. 

Τα δεκάλεπτα: 12-9, 27-25, 40-40, 59-63

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γκριμάου): Ντα Σίλβα, Βέσελι 6 (4 λάθη), Ρούμπιο 6 (4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 λάθη), Κάλινιτς (0/7 σουτ), Σατοράνσκι 2 (2/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος), Ερνανγκόμεθ 9, Λαπροβίτολα 17 (2/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Αμπρίνες 13 (2), Πάρκερ 4 (0/7 τρίποντα), Γιοκουμπάιτις 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 3 (1/6 τρίποντα), Γουίλιαμς-Γκος 8 (4 ασίστ, 6 λάθη), Ράιτ 2, Κάναν 6 (1/7 σουτ, 4/5 βολές), Λαρεντζάκης, Φαλ (0/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 11 (3/6 τρίποντα), Πίτερς 6, Πετρούσεβ 5 (1/4 δίποντα, 3/4 βολές), Μιλουτίνοβ 10 (10 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ 12 (2).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Οι τυχεροί αριθμοί

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία (5+1) του Τζόκερ στην κλήρωση 2755 της Κυριακής. Και στη δεύτερη κατηγορία (5) δεν βρέθηκε τυχερός. Οι τυχεροί αριθμοί που ανέδειξε η...

Φόρτωση άρθρων...