Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Αδέσποτος πύραυλος άνοιξε κρατήρα στη Σελήνη (εικόνες)

Viral

Διπλός κρατήρας εντοπίστηκε στη Σελήνη από τον αμερικανικό δορυφόρο LRO, ανακοίνωσε η NASA. Ο κρατήρας πρέπει να προήλθε από διαστημικό αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας.

Οι δύο επικαλυπτόμενοι κρατήρες δημιουργήθηκαν από το ανώτερο στάδιο πυραύλου που εντοπίστηκε νωρίτερα φέτος να κινείται αδέσποτο στο Διάστημα και προσέκρουσε στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 4 Μαρτίου με ταχύτητα γύρω στα 9.800 χιλιόμετρα την ώρα.

Δυστυχώς οι εικόνες του LRO δεν δίνουν λύση στο μυστήριο του διαστημικού σκουπιδιού, το οποίο είχε εντοπιστεί στον Ιανουάριο από τον από τον αστρονόμο και αναλυτή δεδομένων Μπιλ Γκρέι.

Ο Γκρέι ανέφερε τότε ότι πιθανότατα επρόκειτο για το ανώτερο στάδιο πυραύλου Falcon 9 που είχε εκτοξεύσει η SpaceX το 2015 για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκρέι επανήλθε  με νέα ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε ότι είχε κάνει λάθος. Νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι το διαστημικό σκουπίδι είναι τμήμα πυραύλου της κινεζικής αποστολής Chang’e 5-T1 που εκτοξεύτηκε το 2014, έγραφε.

Οι δύο επικαλυπτόμενοι κρατήρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα και 16 μέτρα (NASA/Goddard/Arizona State University)

Στο ίδιο συμπέρασμα οδήγησαν κι άλλοι, ανεξάρτητοι υπολογισμοί, τους οποίους όμως έσπευσε να διαψεύσει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Θεαματικό βίντεο δείχνει δορυφόρο του Ίλον Μασκ να διαλύεται φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα

Ο Γκρέι πάντως επιμένει ότι πρόκειται για τον πύραυλο του Chang’e 5-T1, εκτιμώντας ότι το κινεζικό ΥΠΕΞ μπέρδεψε τη συγκεκριμένη αποστολή με το σκάφος Chang’e 5, του οποίου ο πύραυλος έπεσε στον ωκεανό.

Αδέσποτος πύραυλος άνοιξε κρατήρα στη Σελήνη

Το μυστήριο δείχνει μάλιστα να περιπλέκεται από το γεγονός ότι η πρόσκρουση άφησε δύο κρατήρες, έναν με διάμετρο 18 μέτρα και έναν με πλάτος 16 μέτρα.

Η NASA επισήμανε ότι τέτοιοι διπλοί κρατήρες δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία προηγούμενη πρόσκρουση πυραύλων στη Σελήνη.

Για λόγους σύγκρισης η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δημοσιοποίησε εικόνες των μονών κρατήρων που άφησαν στη Σελήνη τα ανώτατα στάδια των πυραύλων Saturn, με τους οποίους εκτοξεύονταν οι αμερικανικές αποστολές στο φεγγάρι τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Κρατήρες από τα ανώτερα στάδια των πυραύλων Saturn. Όλοι είναι μονοί (NASA/Goddard/Arizona State University)

Ήταν πάντως τεχνικός άθλος που το LRO κατάφερε να εντοπίσει τον διπλό κρατήρα μέσα σε λίγους μήνες, αφού ο εντοπισμός του κρατήρα από την αποστολή  Apollo 16 S-IVB χρειάστηκε πάνω από έξι χρόνια προσεκτικών παρατηρήσεων.

Ενδεχομένως περαιτέρω αναλύσεις του διπλού κρατήρα να μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέο «καμπανάκι κινδύνου» για το κλίμα: Έρχεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για το κλίμα κρούουν ξανά οι επιστήμονες. «Οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα» χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη...

Φόρτωση άρθρων...