Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Viral

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς.

Ηρωίδα αποκαλούν Μέσα Ενημέρωσης στην Ουκρανία μια γιαγιά 98 ετών που ξέφυγε από κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη διανύοντας πεζή δέκα χιλιόμετρα με το μπαστούνι της και φορώντας παντόφλες.

Η Λίντια Στεπανίβνα Λομικόφσκα και η οικογένειά της αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη Οτσερετίνε στην περιοχή του Ντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα ρωσικά στρατεύματα και εντάθηκαν οι μάχες.

Οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν προελαύνουν στην περιοχή αυτή σφυροκοπώντας με πυροβολικό, βόμβες και drones τις δυνάμεις της Ουκρανίας, που έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά.

«Ξύπνησα και βρέθηκα να ακούω τριγύρω μου πυρά. Ήταν τόσο τρομακτικό», ανέφερε η Ουκρανή γιαγιά σε βίντεο που ανήρτησε η αστυνομία του Ντονέτσκ.

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους

Mε το μπαστούνι στο ένα χέρι και ένα σπασμένο κλαδί στο άλλο

Μέσα στο χάος που επικρατούσε η γιαγιά χωρίστηκε κατά την αναχώρηση από τον γιο της και τις δύο νύφες της, μία εκ των οποίων είχε τραυματιστεί από θραύσματα λίγες μέρες νωρίτερα. Ο γιος και οι νύφες της διέφυγαν από παράπλευρες οδούς, αλλά η 98χρονη προτίμησε να ακολουθήσει τη βασική οδική αρτηρία.

Δύο φορές έπεσε στη διάρκεια της πορείας της η Ουκρανή γιαγιά, αλλά ξανασηκώθηκε αποφασισμένη να ξεφύγει από τον εφιάλτη της ρωσικής κατοχής. Με ένα μπαστούνι στο ένα χέρι κι ένα κλαδί στο άλλο η γιαγιά περπάτησε όλη μέρα χωρίς τροφή και νερό για να φθάσει τις γραμμές των ουκρανικών δυνάμεων. Δύο φορές στη διάρκεια της πορείας της έπεσε, κάποιες φορές σταμάτησε για να ξεκουραστεί -μάλιστα μία απ’ αυτές αποκοιμήθηκε από τον κάματο- προτού συνεχίσει την πορεία της.

«Μια φορά έχασα την ισορροπία μου και έπεσα στα αγριόχορτα. Αποκοιμήθηκα… λίγο και συνέχισα να περπατάω. Και μετά ξανάπεσα για δεύτερη φορά. Αλλά και πάλι σηκώθηκα και σκέφτηκα ότι πρέπει να συνεχίσω να περπατάω, λίγο-λίγο», είπε η Λομικόφσκα.

Η επανένωση της Ουκρανής γιαγιάς με την οικογένειά της

Το βράδυ την εντόπισαν Ουκρανοί στρατιώτες να βαδίζει στο δρόμο και την παρέδωσαν στους «Λευκούς Αγγέλους», μια ομάδα της αστυνομίας που απομακρύνει αμάχους από την πρώτη γραμμή του πολέμου. Εκείνοι οδήγησαν τη γιαγιά σε ένα καταφύγιο και επικοινώνησαν με τους συγγενείς της, όπως είπε ο Πάβλο Ντιατσένκο, εκπρόσωπος της ουκρανικής αστυνομίας. Λίγες μέρες αφότου χωρίστηκαν, τους ξαναβρήκε.

Η γιαγιά επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα βλέπει τη χώρα της να καταστρέφεται από τον επεκτατικό πόλεμο της Ρωσίας. «Να που χρειάστηκε να ζήσω και αυτόν τον πόλεμο. Και στο τέλος δεν μου απέμεινε τίποτε. Εκείνος ο πόλεμος (ο Β' Παγκόσμιος) δεν ήταν σαν αυτόν (τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας). Ούτε ένα σπίτι δεν είχε καεί. Αλλά τώρα, όλα έχουν πάρει φωτιά…», είπε η 98χρονη στους διασώστες της.

Ο Όλεχ Χοροκόφσκι, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ουκρανίας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι η Monobank θα αγοράσει για τη γιαγιά ένα σπίτι, όπου θα ζει «μέχρι να εξαφανιστεί αυτό το βδέλυγμα από τη γη μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα έρευνα: Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη»

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη», σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνει...

Φόρτωση άρθρων...