Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ανακαλύφθηκαν πέντε εξωκομήτες

Viral

Μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε μία ομάδα Ουκρανών αστρονόμων. Αστρονόμοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ουκρανίας και του Αστεροσκοπείου του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου έστρεψαν τα τηλεσκόπια τους στο Beta Pictoris, ένα άστρο ηλικίας μόλις 20 εκατομμυρίων ετών που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και είναι οκτώ φορές πιο φωτεινό.

Το άστρο διαθέτει όπως τα περισσότερα νεαρά άστρα ένα δίσκο κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) και δημιουργείται εκεί ένα πλανητικό σύστημα αφού έχουν ήδη εντοπιστεί δύο εξωπλανήτες. 

Ο ένας εξ αυτών είναι γιγάντιος αφού εκτιμάται ότι διαθέτει μάζα 9-13 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy και Astrophysics» οι ερευνητές παρουσιάζουν την ανακάλυψη πέντε εξωκομητών που «κυκλοφορούν» σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο πλανητικό σύστημα. 

Όπως και οι πλανήτες που ανακαλύπτονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα ονομάζονται εξωπλανήτες έτσι και όλα τα υπόλοιπα διαστημικά σώματα ονομάζονται «εξωκόμητες», «εξωδορυφόροι» κοκ. 

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη ανέλυσαν δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS. Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση της ανάπτυξης των πλανητικών συστημάτων.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ποντιακός χορός του Ιμάμογλου στο χωριό του

Με την ψυχή του γιόρτασε τον θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά δήμαρχος. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγύρισε με ποντιακ...

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Φόρτωση άρθρων...