Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Κατασκεύασαν «Έξυπνο» κολιέ που είναι …μικροβιολογικό εργαστήριο

Viral

Μια συσκευή μέτρησης διαφόρων χημικών ουσιών και δεικτών του ανθρώπινου οργανισμού κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ. 

Η συσκευή που είναι σχεδιασμένη να φοριέται ως κολιέ διαθέτει τεχνολογία όπως βιοχημικούς αισθητήρες που εντοπίζουν και αναλύουν διάφορα συστατικά στον ιδρώτα του ατόμου που το φοράει. 

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» οι ερευνητές αναφέρουν τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιούν με το κολιέ σε εθελοντές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κολιέ μπορεί να εντοπίζει τα επίπεδα του σακχάρου. 

Αν τελικά το κολιέ έχει αυτή την ικανότητα θα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική και ανώδυνη επιλογή στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ώστε να παρακολουθούν το σάκχαρο τους χωρίς να χρειάζεται να κάνουν συνεχώς τις επώδυνες μετρήσεις αίματος. 

Το κολιέ καταγράφει επίσης τα επίπεδα νατρίου, κάλιου, σεροτονίνης και τα επίπεδα ιόντων υδρογόνου σε ποσοστό 98,9%.

Η τεχνολογία μπορεί να τοποθετηθεί εκτός από κολιέ και σε δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια ενώ επίσης μπορεί να εμφυτευθεί και κάτω από το δέρμα ενημερώνοντας συνεχώς τους χρήστες της για κάθε αξιοσημείωτη μεταβολή στην οργανική τους κατάσταση. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι επέλεξαν να στοχεύσουν τον ιδρώτα επειδή αυτός περιέχει εκατοντάδες βιοδείκτες που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρειάζεται ένα πολύ μικρό δείγμα ιδρώτα του ανθρώπου στο οποίο είναι τοποθετημένο για να κάνει τις μετρήσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να προσπαθήσει κάποιος να προκαλέσει την έντονη εμφάνιση ιδρώτα πάνω του για να λειτουργήσει το σύστημα και να γνωρίζει τι συμβαίνει στον οργανισμό του.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη