Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Έρευνα: Πλήρης η νομική ισότητα γυναικών-ανδρών στην Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των δύο φύλων βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Women, business and the law», η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις μόλις δώδεκα χώρες παγκοσμίως που συγκέντρωσαν το 100% της βαθμολογίας στον δείκτη για την νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η μεταρρύθμιση που έκανε την διαφορά ήταν η εξίσωση των γονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί η θέσπιση της άδειας πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών μετ’ αποδοχών.

Η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών που ψηφίστηκε στην Ελλάδα έφερε τη χώρα μας και στην πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Την 12αδα της έκθεσης συμπληρώνουν: Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Κανάδας, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σουηδία.

Η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών που ψηφίστηκε στην Ελλάδα έφερε τη χώρα μας και στην πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η πρόβλεψη της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας ήταν για δέκα ημέρες. 

Ακόμα, για πρώτη φορά θεσπίστηκε γονική άδεια τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι δυο θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν από κοινού στις οικογενειακές υποχρεώσεις. 

Όμως, η νομοθετική ισότητα, όπως είναι προφανές δεν συνεπάγεται, ούτε εγγυάται την πραγματική ισότητα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασαλιμάνι: Αυτός είναι ο άτυχος αστυνομικός που καταπλακώθηκε από οικοδομικά υλικά - Συμπλήρωνε μεροκάματο

Ένας 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό, είναι ο νεκρός από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι το πρωί της Τρίτης. Σ...

Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα την Τετάρτη: Ποιοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις

Σε «απεργιακό κλοιό» θα βρεθεί η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Στην απεργία που έχει ...

Ενέδρα από ανήλικους ληστές σε μαθητή στο Αίγιο

Το γεγονός ότι η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο ήταν γεμάτη κόσμο, μέρα-μεσημέρι της Κυριακής, δεν εμπόδισε τρεις θρασύτατους ανήλικους να περικυκλώσουν ένα επίσης ανήλικο πα...

Φόρτωση άρθρων...