Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Κλιματική Αλλαγή: Σβήνει τα χρώματα των ψαριών στους κοραλλιογενείς υφάλους

Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει τα ψάρια στους κοραλλιογενείς υφάλους. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λειτουργεί τοξικά για τα κοράλλια που βασίζουν την ύπαρξη τους σε φύκια που τους παρέχουν τροφή και τους δίνουν το χρώμα τους. 

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.

Έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα μεγάλης έκτασης κρούσματα λεύκανσης τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο τα τελευταία 23 έτη με αποτέλεσμα να έχει ήδη καταστραφεί πολύ μεγάλο μέρος του με πολλούς ειδικούς να θεωρούν ότι πρόκειται για καταστροφή που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Global Change Biology ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία αναφέρουν ότι μετά τα κοράλλια έχουν αρχίσει να αποχρωματίζονται και τα ψάρια του υφάλου τα οποία όπως και όλα τα ψάρια των κοραλλιογενών υφάλων είναι κατά βάση είτε πολύχρωμα είτε αν είναι μονόχρωμα έχουν έντονη απόχρωση. 

Τα ψάρια στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο έχουν αρχίσει να παίρνουν μια ενιαία «μουντή» όπως την χαρακτηρίζουν απόχρωση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ερευνητές σημειώνουν το γεγονός χωρίς να μπορούν ακόμη να δώσουν μια εξήγηση στο φαινόμενο και το αν και πώς σχετίζεται η αποχρωμάτιση των κοραλλιών με αυτή των ψαριών.

Πάντως, η δημοσίευση των ερευνητών για την αποχρωμάτιση των ψαριών έρχεται λίγες μέρες μετά την διαπίστωση ότι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έχει εκδηλωθεί μια νέα επιδημία λεύκανσης των κοραλλιών που είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα επτά ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοριτσάκι έστειλε μισοφαγωμένα μπισκότα που είχε αφήσει για τον Άγιο Βασίλη στην Αστυνομία - Ζήτησε τεστ DNA (εικόνες)

Μία περίεργη υπόθεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές Αρχές στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Ένα κοριτσάκι τους απέστειλε ένα μισοφαγωμένο μπισκότο και καρότα που είχε αφήσε...

Κίνδυνος εξαφάνισης για τους καρχαρίες και τα σαλάχια των κοραλλιογενών βράχων

Ακόμη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με εκείνες που δείχνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε εξαφάνιση πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με δημοσίευσ...

Φόρτωση άρθρων...