Η συχνή κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού συνδέεται με 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρευνα.

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 ερευνών από οκτώ χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη) με στοιχεία συνολικά για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους – με επικεφαλής την Σιαγίνγκ Λίο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη (19-23 Σεπτεμβρίου).

Η νέα έρευνα βρήκε ότι κάθε έξτρα φλιτζάνι τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά περίπου 1%. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι, εκείνοι που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια καθημερινά, είχαν 4% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Η μείωση του κινδύνου έφτανε το 17% για όσους έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα κατά μέσο όρο.

Είναι γνωστό ότι το τσάι ωφελεί την υγεία, επειδή έχει διάφορες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ουσίες. Η μείωση του κινδύνου αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης τόσο το πράσινο τσάι (που κατά την επεξεργασία του δεν αφήνεται να οξειδωθεί πολύ) όσο και το μαύρο τσάι (που οξειδώνεται εωσότου μαυρίσει).

«Τα ευρήματα μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο το να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2», ανέφερε η Σιαγίνγκ Λίο.